Arhiva

Olujni vjetar uništio plastenike: Ovo je strašno, mi to financijski ne možemo pokriti

14-12-2017 • 00:00
Rva

Olujni južni vjetar koji nas je pogodio s ponedjeljka na utorak nanio je velike štete na poljoprivrednim objektima i površinama na zapadnom području Požege

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Olujni južni vjetar koji nas je pogodio s ponedjeljka na utorak nanio je velike štete na poljoprivrednim objektima i površinama na zapadnom području Požege

Olujni južni vjetar koji nas je pogodio s ponedjeljka na utorak nanio je velike štete na poljoprivrednim objektima i površinama na zapadnom području Požege. Plastenici obiteljskih gospodarstva potpuno su uništeni, olujni vjetar rastrgao je najlon, a snažne metalne konstrukcije deformirao. Plastenici su vidljivi sjeverno od ceste Požega – Brestovac na ulazu u Novo Selo.

Jedan od pogođenih je Ivica Muller, kojemu je vjetar uništio oko 3.000 m2 najlona.

„Ovo je strašno, mi to financijski ne možemo pokriti. Samo najlon bez PDV-a i marže je preko 10 tisuća kuna. To je bez rada, jer se sve to mora rezati, varati, otkopavati pokidani najlon i navlačiti drugi… to je i veći financijski izdatak nego sam najlon“, jada se Muller.

Plastenici nisu osigurani jer je situacija u ovom poslu teška, a pitanje i može li se osigurati od vjetra

„Ovi plastenici su tu 15 godina i kvalitetno su napravljeni. Ako je stajalo do sada, onda nije stvar u konstrukciji i izvedbi, nego velikom nevremenu. Kontaktirali smo Grad Požegu da nam pomogne i čekamo povratnu informaciju.  Rekli su da predamo zahtjev za pomoć, jer kao obitelj to ne možemo sami financirati. To je ogromna šteta odjednom. Mi smo svake godine mijenjali najlon na 2 ili 3 plastenika, no sad je odjednom njih 11 od 14 potpuno uništeno, a preostala tri su načeta i pitanje je hoće li do proljeća izdržati“, dodaje Ivica Muller.

O snazi vjetra govori i podatak da je metalna konstrukcija na mjestima savijena 70 centimetara, lukovi su pomaknuti i iščupani iz zemlje. Štete će biti i na zasađenim kulturama, jer je pod najlonom bio mladi luk i salata.

Ništa bolje nije prošao ni OPG Tomice Japarića, koji ima plastenike u blizini obitelji Muller. Njemu je stradalo oko 2.000 m2 najlona.

„Šteta je velika u materijalu, bez popravaka i kopčanja. Rad ne računamo, to će obitelj. Da to sve pokrijemo trebat će nam dobrih desetak dana posla od jutra do mraka – ja, sin i žena“, rekao nam je Japarić.

Osiguranja također nema, a smatra da takve stvari niti jedna osiguravajuća kuća neće osigurati ili je premija prevelika da bi bilo isplativo.

„Na tome mjestu imam plastenike preko 20 godina i nikada s južne strane nije udario takav vjetar. Imali smo od štete od leda, znao je udarati jak vjetar sa sjevera ili zapada, ali nitko se nije nadao s juga. Mi smo na potezu od klanca iz Novog Sela, odatle je to udarilo.

Ne znam što ćemo sad, krpat ćemo kako budemo znali. Znala nam se događati i poplava zbog neočišćenih kanala, jer ljudi bacaju krš. Kad bih to prijavljivao, znali su me ismijali. Ne očekujem pomoć previše od nikoga, do sad je uvijek sve završilo na obećanjima“, rekao je Japarić.