Arhiva

„I ti ćeš ostarjeti! – 2. dio“

29-12-2017 • 00:00
Rva


Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica

Content photo

Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica

Projekt „I ti ćeš ostarjeti!“ je odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i započeo je s provedbom 1. studenog prošle godine, a ove godine je odobren i nastavak. Područje koje projekt obuhvaća i dalje je usmjereno smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina. Više o ciljevima i aktivnostima koji će se provesti u drugom dijelu doznali smo u razgovoru sa Sanjom Šarić, voditeljicom projekta

Koje ćete aktivnosti provesti u sklopu projekta?

Održali smo sastanak na kojem smo izradili detaljan plan za izvođenje aktivnosti, formirali raspored održavanja radionica, predavanja i savjetovanja. Organizirali smo dnevne i mjesečne aktivnosti te izradili letke. S obzirom na to da se bliži Božić, održali smo radionice u Pleternici, Zagrađu i Drenovcu, gdje su korisnici ovog projekta izrađivali božićne ukrase kojima će se predstaviti na sajmu. Svakodnevna druženja odvijaju se uz kavu i razgovor, a u sklopu tog druženja izmjerimo korisnicima šećer u krvi i tlak. S obzirom na to da je tek početak realizacije projekta, velik dio radionica i predavanja nas tek čekaju u budućnosti. Očekuje nas 12 radionica pod vodstvom Magdalene Živković, licenciranog psihologa, čiji cilj je, kroz predavanja i treninge, potaknuti starije osobe u zastupanju sebe i svojih prava te ih naučiti kako se osnažiti u aktivnoj društvenoj participaciji. Od ove godine, održavat će se i kreativne likovne radionice pod vodstvom profesorice Anite Stojčević. Nakon uvodnog predavanja gdje su polaznici upoznati s tehnikom slikanja uljem na platnu, isti će se okušati i u slikanju kroz 12 radionica, dakle jednom mjesečno. Renata Matičević, prof. hrvatskog jezika i fonetike, održat će uvodno predavanje o važnosti komunikacije i tri radionice na kojima će polaznici prezentirati sebe kao osobu te se naučiti nositi s problemima u obitelji na miran način. Radionice će se održati pod nazivima: „Recite nam nešto o sebi“, „Jačanje obiteljskih odnosa“ i „Umirujući pristup- konstruktivno rješavanje sukoba“. U ožujku i travnju održat će se 2 predavanja socijalne radnice Marije Kajtar Mikanović pod nazivom „Dobna diskriminacija“ i „Edukacija za kvalitetan i dostojanstven život starijih“, gdje će se starijim osobama, razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba, pokušati približiti način poboljšanja kvalitete vlastitog života osiguranjem odgovarajuće socijalne skrbi. U srpnju i rujnu 2018. Danijel Stipić, spec.publ.admin., održat će dva predavanja kojima će uputiti polaznike na njihova prava iz socijalne skrbi te ih upoznati s konceptom zaštite temeljnih ljudskih prava. U svibnju je predviđen jednodnevni izlet korisnika projekta u Daruvarske toplice. U sklopu toga, korisnici će odraditi određene aktivnosti, kao što su razgibavanje i tjelovježbe u bazenu, čime se uklanja stres i popravljaju psihološko-društvene posljedice isključivanja iz društva, kao što su strah i samoća. Također će imati priliku unaprijediti zdravlje u prirodnoj termalnoj vodi i termo mineralnom blatu. Naše aktivnosti objavljivat ćemo na Facebook stranici udruge, ali ćemo biti popraćeni i lokalnim medijima.

Koje ste važne datume obilježili vezane za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje ?

Obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25.11.2017.g., te Međunarodni dan ljudskih prava 10.12.2017.g. koji smo obilježili prezentacijom u kojoj smo pobliže dočarali tijek kojim je tekao trnovit put do izjednačavanja svih ljudi pred zakonom i zabrana diskriminacije na bilo kojoj razini. Nizom prezentacija i podjelom promidžbenih materijala našim sugrađanima, obilježit ćemo Svjetski dan socijalne pravde 20.2.2018.g., Međunarodni dan obitelji 15.05.2018., Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama 16.06.2018. te Međunarodni dan starijih osoba 1.10.2018.

Koji je cilj projekta?

Cilj projekta je aktivnostima, kojih će biti mnogo, i u koje će biti uključeni stručnjaci iz različitih područja od psihologa, sociologa, pravnika, profesora, educirati starije osobe i žene srednjih godina o načinima ostvarivanja prava na zaštitu, informirati ih o službama, ustanovama i organizacijama kojima se trebaju obratiti ako se nađu u situaciji da im treba pomoć, te im kroz kreativne radionice organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kako ne bi osjećali usamljeno i neželjeno u društvu, te im pokazati da se i dalje mogu baviti stvarima i hobijima kojima su se nekada bavili.

Na kraju se želim zahvaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što su nam dali financijsku podršku za provedbu ovog projekta, Gradu Pleternici na stručnoj pomoć njihovih djelatnika kao i na ustupanju potrebne tehničke opreme koja će nam biti potrebna za provedbu edukacija, zahvaljujemo se Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici na ustupanju prostora za pojedine aktivnosti, te svim volonterima koji su sudjelovali u velikom dijelu aktivnosti te ovim putem pozivam sve ljude koji su zainteresirani za volontiranje da su uvijek dobrodošli.