Arhiva

[FOTO] Pleternica će dobiti novi središnji gradski trg s tribinama i muzejom bećarca

07-02-2017 • 00:00
Rva

Trg s 85% sufinancira Europska unija. Inspiracija je u zračnom snimku slavonskih polja u svojoj raznolikosti boja.

Content photo Content photo Content photo Content photo

Trg s 85% sufinancira Europska unija. Inspiracija je u zračnom snimku slavonskih polja u svojoj raznolikosti boja

Grad Pleternica dobit će novi gradski trg. Rezultat je to projekta prekogranične suradnje između Grada Pleternice i bosanskohercegovačke Općine Tomislavgrad, pod nazivom „Kulturna ruta bećarca i gange“. S hrvatske strane, u projekt su uključeni nositelj projekta Grad Pleternica te partneri Poduzetnički centar Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice.

Pleternica je među deset posto hrvatskih gradova po izvlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Pripremajući se za ovaj projekt, prije tri godine je Grad Pleternica zaštitio ime Muzej bećarca, a isto je sa svoje strane napravio Tomislavgrad, koji je zaštitio ime Muzej gange i hajdučke družine. Bile su to okosnice odobrenog projekta kojim će Pleternica dobiti puno više od samog muzeja.

Tako će na mjestu današnje gradske tržnice biti uređen novi središnji gradski trg, površine 3.800 m2, u koji će biti implementiran i spomenuti Muzej bećarca. U prvoj fazi muzej će biti izrađen „roh bau“, a za dovršetak se očekuje potpora ministarstava ili drugog fonda EU. Početak provedbe projekta je 1. travnja ove godine s dovršetkom 2018. godine.

Gradonačelnica Antonija Jozić pojasnila je da će za potrebe izgradnje novog trga biti uklonjena postojeća tržnica i kućice, no za novu tržnicu postoji građevinska dozvola i trebala bi biti smještena u Mlinskoj ulici. Raspisivanje natječaja kroz koji bi se financirala izgradnja nove tržnice očekuje se već kroz mjesec dana.

Novi trg projektirao je Andrija Rusan, jedan od najcjenjenijih hrvatskih arhitekata, koji je projektirao i groblje Krista Kralja u Požegi, za što je tada i nagrađen. Inspiracija za pleternički trg bio mu je zračni snimak slavonskih polja u svojoj raznolikosti boja. Projektom je napravljen novi gradski krajolik, na kojemu je trg i tribine te kuća muzeja ispod tribina, kao barijera prema benzinskoj crpki, koju po dovršetku projekta planiraju i natkriti i uklopiti u cijeli projekt. Novi trg s tribinama postat će i novo okupljalište i mjesto manifestacija.

Projekt je ukupno vrijedan maksimalnih 17,5 milijuna kuna, od čega 10,5 milijuna kuna iznose investicije u Pleternici, a ostatak od 7 milijuna kuna je namijenjeno za Tomislavgrad. Europska unija sufinancira projekt s 85%, što znači da će Grad Pleternica s lokalnim partnerima sudjelovati s iznosom od oko 1,5 milijuna kuna.