Arhiva

Djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti pirotehniku, kazna roditeljima do 3.000 kuna

14-12-2017 • 00:00
Rva

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, od 15. prosinca do 8. siječnja iduće godine

Content photo
00:00

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, od 15. prosinca do 8. siječnja iduće godine

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, od 15. prosinca do 8. siječnja iduće godine. Cilj je akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić iznijela je rezultate akcije „Manje oružja, manje tragedija“ za 11 mjeseci ove godine.

Tijekom blagdana veći je broj kaznenih djela, od teških krađa i krađa, pa policija poziva građane da zaključavaju vrata i poduzmu osnovne samozaštitne mjere te kontaktiraju policiju ako primijete sumnjive osobe i vozila u svom susjedstvu. Što se tiče prometa, policija poziva na strpljivost i povećan oprez, jer se očekuju pojačane gužve te mole vozače da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.

Policijski službenik za javni red i javna okupljanja Albert Trdy skrenuo je pozornost na to da eksplozivna sredstva nisu dio Božićnog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život. Pojačano će se provoditi aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, streljiva i pirotehničkih sredstava.

Prema novom Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja, djeca mlađa od 14 godina više ne mogu koristiti pirotehničko sredstvo bilo koje kategorije, čak i uz nadzor roditelja. Novčanom kaznom do 3.000 kuna će se kazniti roditelj ili staratelj djeteta mlađeg od 14 godina, koje je uporabilo sredstvo. Prodaja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 dopuštena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja.