Arhiva

Dani otvorenih vrata Grada Požege: Školarci najbrojniji posjetitelji

14-03-2017 • 00:00
Rva

Djeca su gradonačelnika zasula pitanjima o potencijalima grada, projektima, što misli trebaju li se uvesti kute, a zanimalo ih je i hoće li se kandidirati za gradonačelnika i ove godine.

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo

Djeca su gradonačelnika zasula pitanjima o potencijalima grada, projektima, što misli trebaju li se uvesti kute, a zanimalo ih je i hoće li se kandidirati za gradonačelnika i ove godine.

Treću godinu zaredom u sklopu obilježavanja Dana grada, Gradska kuća otvorila je svoja vrata za sve koji iz prve ruke žele doznati kako izgleda radni dan u krugu ljudi koji donose ključne odluke za Požegu. Danima otvorenih vrata želi se približiti funkcioniranje gradske uprave i otvoreniji te pristupačniji način rada.

Među najbrojnijim gostima su svake godine osnovnoškolci, pa su danas među prvima Gradsku kuću posjetili učenici Osnovne škole Antuna Kanižlića, koji su imali brojna pitanja za gradonačelnika Vedrana Neferovića i predsjednika Gradskog vijeća Ninu Smolčića.

Djecu je zanimalo koji su pravi gospodarski potencijali Požege. „Mislim da će zdrava hrana u budućnosti biti velika vrijednost i da Zlatna dolina ima ogroman potencijal. Turizam također nije dobro razvijen u našem području, a mi poduzimamo korake i upravo radimo Požešku kuću. Te dvije grane su najzanimljivije za razvoj“, smatra gradonačelnik.

Diskutirali su i treba li se uvoditi uniforme u školu. Gradonačelnik je stava da roditelji s više sredstava trebaju voditi brigu o tome da djeca u školi ne odudaraju u odijevanju na sredinu u kojoj žive te da sama odora neće riješiti ništa.

Predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić je djecu zapitao kakav je njihov stav žele li nositi uniforme, na što su se djeca složila da bi bilo dobro uvesti kute, ali da to i dalje ne bi bilo rješenje za obitelji koje nemaju novca, jer kute treba i redovno održavati. Učenica Petra Zečević bila je među najaktivnijima, pa je pitala gradonačelnika što smatra svojim političkim uspjehom.

Odgovorio je da je u Požegu vraćen optimizam, a da su investicije u protekle četiri godine bile najveći građevinski ciklus od osamostaljenja Hrvatske. Uz novi dječji vrtić koji će uskoro biti dovršen, sljedeći projekt je uređenje parkirališta Pod gradom.

Kao važnu investiciju istaknuo je nogostup kroz Jagodnjak, što je i Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo sufinancirati s 1,2 milijuna kuna. Do kraja ožujka se očekuje podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu za izgradnju trgovačkog centra na zapadnom ulazu u Požegu, što će smanjiti broj nezaposlenih, pogotovo ženske populacije. Taj objekt trebao bi biti dovršen do početka ljeta sljedeće godine.

Na konkretno pitanje hoćete li se kandidirati za gradonačelnika Požege i ove godine, odgovorio je da će to još vidjeti.

Mirna Šimunović, savjetnica za odnose s javnošću i protokol Grada Požege, pozvala je sve sugrađane da im se danas i sutra pridruže i upoznaju rad gradske uprave, a djeci je govorila o povijesti grada i o tome kako izgleda svakodnevica unutar Gradske kuće. Sutra će tijekom dana Grad obići učenici Kempfove, Cesarićeve i Katoličke osnovne škole te učenici Gimnazije, Ekonomske i Obrtničke škole.