Arhiva

Sajam “S klobasicom u Europsku uniju” – Temeljna zadaća i cilj ove suradnje je kako pomoći gospodarstvu i povezati Slavoniju i Istru

15-02-2016 • 00:00
Rva

Danas je u Požeško – slavonskoj županiji predstavljen 4. međunarodni sajma "S klobasicom u Europsku uniju" koji će se održati u Istri u Svetom Petaru u Šumi od 4. do 6. ožujka

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Međunarodni sajam u Svetom Petaru u Šumi

Danas je u Požeško – slavonskoj županiji predstavljen 4. međunarodni sajma “S klobasicom u Europsku uniju” koji će se održati u Istri u Svetom Petaru u Šumi od 4. do 6. ožujka, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, ministarstva turizma, poljoprivrede, poduzetništva i obrta i Obrtničke komore Istre. Ovogodišnji partner sajma je Požeško-slavonska županija.

– Temeljna zadaća i cilj ove suradnje je kako pomoći gospodarstvu i kako povezati Slavoniju i Istru ili Primorje i Dalmaciju. Tvrdim da Slavonija može proizvesti sve ono što Jadran može potrošiti u turističkoj sezoni, ali i tijekom cijele godine. Ovo je još jedna od mogućnosti gdje možemo zajedno pomoći našem gospodarstvu, poljoprivredi i poljoprivrednicima. Šaljem poruku neka ministar poljoprivrede i ministar turizma postanu prijatelji, kada budu prijatelji s temom gospodarskog razvoja toga trenutka stavit će u punu funkciju i Slavoniju i Dalmaciju i Istru. Vjerujem da će ovaj sajam otvoriti vrata suradnje između naših gospodarstvenika – rekao je župan Alojz Tomašević.

– U Požeško – slavonskoj županiji za segment stočarske proizvodnje imamo izuzetno velike potencijale, prije 15 – ak godina na razini županije proizvodilo se 50 tisuća komada tovljenika godišnje. Na ovom sajmu organizirat ćemo i okrugli stol s temom kako vratiti svinjogojsku proizvodnju na našem području i kako staviti u funkciju sve naše ogromne potencijale. Pored onoga što ćemo s ovim sajmom napraviti jednu dobru promidžbu i omogućiti našim proizvođačima da se prezentiraju, ključno je da otvorimo jednu novu stranicu i da u pravom smislu pokrenemo naše gospodarstvo na dobrobit svih – dodao je Željko Jakopović, zamjenik župana.

Upravo zahvaljujući projektu sajma kobasice i suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom, Brodsko – posavskom i Osječko – baranjskom počeli su animirati i uspostavljati proizvodnju teških svinja, klanje i isporuku butova za istarski pršut. Pozivali su sve proizvođače da se odmaknu od uzgoja uvoznih odojaka, jer za proizvodnju istarskog pršuta sirovina mora biti u potpunosti domaća.

– Zahvaljujem vam što ste partneri na ovom našem četvrtom međunarodnom sajmu. S obzirom na to da smo zaštitili jedan proizvod na nivou Europske unije, istarski pršut, danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo zahtjevni prema Slavoniji zato što jedino 12 hrvatskih županija uz Istarsku jedine mogu proizvoditi sirovinu za proizvodnju istarskog pršuta. Koristim ovu prigodu ovdje u srcu Slavonije da pozovem sve zainteresirane uzgajivače svinja s orijentacijom na proizvodnju teških svinja na temelju kojih se možemo kvalitetno uklopiti u vaš program proizvodnje slavonskog kulena i kulenove seke, a butovi da budu u funkciji proizvodnje istarskog pršuta. Do kraja ove godine osnovat ćemo proizvođačku organizaciju koja će ujediniti uzgajivače, klaonice i prerađivače u jedan jedinstveni klaster na nivou cijele Hrvatske – istaknuo je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Ove godine sajam ima jedanaest partnera od čega je šest međunarodnih, u dva dana sajma očekuje se više od 10 tisuća posjetitelja.

– Svake godine jedna županija je partner i zaista me veseli što su iz tog našeg partnerstva do sada proizašli i određeni pozitivni rezultati. Očekujemo više od 10 tisuća posjetitelja i nadam se da će ova veza kontinentalne i primorske Hrvatske dugoročno biti poticaj svima koji se žele baviti poljoprivredom i turizmom – rekao je dr. Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi.