Arhiva

Projekt “Cesarić u Cesariću” povezao zavičajno domoljublje i nacionalne manjine

29-01-2016 • 00:00
Rva

Projekt pod nazivom „Cesarić u Cesariću“ započeo je početkom siječnja u Galeriji Ciraki izložbom „Cesarićeva poezija u mome oku“ , a nastavio se danas u prostorijama Osnovne škole "Dobriša Cesarić" u Požegi.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

“Domoljublje – nacionalne manjine našeg zavičaja”

Projekt pod nazivom „Cesarić u Cesariću“ započeo je početkom siječnja u Galeriji Ciraki izložbom „Cesarićeva poezija u mome oku“ , a nastavio se danas u prostorijama Osnovne škole “Dobriša Cesarić” u Požegi. Tema ovogodišnjeg projekta je „Domoljublje – nacionalne manjine našeg zavičaja“.

– Osnovna škola „Dobriše Cesarića“ 11 godina provodi projekt „Cesarić u Cesariću“ i svake godine tematski kroz izvannastavne aktivnosti obrađujemo Cesarićevu poeziju. Ove godine tema je zavičajno, lokalno domoljublje što smo povezali s nacionalnim manjinama koje rade i djeluju u našoj Županiji – rekla je Zvjezdana Krip, ravnateljica OŠ „Dobriša Cesarić“.

Bogat program počeo je predavanjem hrvatskog branitelja Konrada Katića na temu „Domovinski rat – i nacionalne manjine su branile Hrvatsku“.

– Danas ću učenicima održati predavanje o Domovinskom ratu i ulozi nacionalnih manjina u obrani Republike Hrvatske. Nacionalne manjine dale su veliki doprinos u Domovinskom ratu, kako u vojsci tako i u civilnim strukturama. Na području naše Županije u obrani Hrvatske sudjelovali su pripadnici nacionalnih manjina Čeha, Slovaka, Srba – rekao je Konrad Katić, stožerni narednik u mirovini.

Filmska družina prikazala je film „Različitost je bogatstvo“.

– Učenici filmske skupine snimili su dokumentarni film „Različitost je bogatstvo“ u kojem su prikazani događaji i aktivnosti, sve što su učenici i učitelji radili kako bi uspješno realizirali ovogodišnji projekt. Film nosi poruku da vlastito domoljublje ne isključuje poštivanje domoljublja drugih – rekla je Marija Mrkojević, voditeljica filmske i foto radionice.

Projektom se želi potaknuti razvoj kulturne tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, učenje i podučavanje o nacionalnim manjinama, potaknuti timski rad, toleranciju, dijalog i različitost te savladavati predrasude, izoliranosti i odsustva tolerancije.
Cjelodnevni program obogatit će KUD-ovi nacionalnih manjina koji će prezentirati svoje običaje i tradicionalna jela.

– Danas će nas posjetiti predstavnici nacionalnih manjina s područja Požeško – slavonske županije, Česi, Slovaci, Mađari, Albanci i Srbi koji će nam pokazati svoje običaje i prezentirati svoja tradicionalna jela. Na ovaj način ostvarit ćemo suradnju sa svim nacionalnim manjinama koje žive u našoj Županiji – rekla je Blanka Đimoti – Zima, voditeljica projekta.