Arhiva

Požega se prisjeća žrtava holokausta

27-01-2016 • 00:00
Rva

U vrijeme Drugog svjetskog rata u Požegi je živjelo šezdeset židovskih obitelji, a stradala je 101 židovska osoba s područja Požege

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U vrijeme Drugog svjetskog rata u Požegi je živjelo šezdeset židovskih obitelji, a stradala je 101 židovska osoba s područja Požege

Dan sjećanja na holokaust u Požegi se obilježava na obnovljenom Židovskom groblju u Zagrebačkoj ulici. Na današnji dan 1945. godine oslobođen je logor u Auschwitzu gdje je život izgubilo više od milijun ljudi, pa se upravo na taj datum želi podsjetiti na žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, kojih je bilo i na našem području.

Vijence su na Židovskom groblju danas položili članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege i u ime Grada Požege zamjenik gradonačelnika Mario Pilon te predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić.

„Svijet je znao što se događa u Auschwitzu, no sav poraz ljudskog dostojanstva i uma vidio se tek nakon što je logor  oslobođen. Ljudske sudbine i svjedočenja rekla su nešto poražavajuće, što je sve ljudska ruka spremna napraviti. Ni ovaj prostor nije ostao isključen, antisemitizam se događao i ovdje, a žrtve nisu bile samo ubijeni nego i svi koji su živjeli u tom vremenu, jer su izgubili dio svog života“, rekao je Smolčić.

U vrijeme Drugog svjetskog rata u Požegi je živjelo šezdeset židovskih obitelji, a stradala je 101 židovska osoba s područja Požege. Nakon uspostave NDH započeo je progon židova, odvedeni su u logore smrti, koje je preživio jedino dječak Ivica Haas o čemu je snimljen film. Danas u Požegi ne živi niti jedna židovska obitelj, a na groblju nije bilo sahrana od Drugog svjetskog rata.