Arhiva

Na Trgu Sv. Terezije bit će „Vodene orgulje“ od 40 mlaznica s LED rasvjetom

05-02-2016 • 00:00
Rva

Požega će dobiti svoju prvu fontanu, čija će LED rasvjeta mijenjati boje u ritmu glazbe i pratiti efekte igre svjetla i visine mlaza fontane

Content photo Content photo Content photo Content photo

Požega će dobiti svoju prvu fontanu, čija će LED rasvjeta mijenjati boje u ritmu glazbe i pratiti efekte igre svjetla i visine mlaza fontane

Krajem prošle godine Gradsko vijeće Grada Požege odobrilo je kredit iz kojeg će se financirati nekoliko kapitalnih investicija na području grada.

Danas je objavljen Poziv za nadmetanje za Rekonstrukciju Trga Sv. Terezije u Požegi, a procijenjena vrijednost radova je 10 milijuna kuna bez PDV-a.

Središnja atrakcija trga trebala bi biti fontana „Vodene orgulje“ koja će se sastojati od 40 mlaznica, postavljenih u 4 paralelna reda u grupi od po 5 mlaznica. Visina mlaza će ovisno o programu dosezati i 2 metra, oko svake mlaznice bit će u vijencu postavljena LED rasvjeta koja može mijenjati boje u ritmu glazbe u fontani i pratiti efekte igre svjetla i visine mlaza fontane.

Rekonstrukciju će preživjeti dio stabala, među njima i ginko biloba na središnjoj plohi Trga, koje će tamo ostati do isteka biološke starosti, nakon čega se na to mjesto u budućnosti neće zasaditi novo stablo, jer zaklanja pogled na katedralu. Spomenik fra Luki Ibrišimoviću također ostaje na starom mjestu i uklopit će se u projekt fontane.

Promet će se i dalje odvijati u istom smjeru postojećim prometnicama od Ulice Sv. Florijana kroz Ulicu pape Ivana Pavla II i bit će usporen na maksimalnih 30 km/h.  

Rok za dostavljanje ponuda je 25. veljače, nakon čega će u roku od dva mjeseca biti odabran izvođač radova, što nam je potvrdio i gradonačelnik Vedran Neferović.

 – Mi smo u ovoj i sljedećoj godini zacrtali koje velike investicije želimo odraditi. To su Trg Sv. Terezije, Gradski bazeni, novi dječji  vrtić i dvorana s učionicama Osnovne škole Dobriše Cesarića. To su projekti koji su izuzetno važni za grad. Dio planiramo financirati iz kredita, a dio tražiti pomoć iz resornih ministarstava i EU fondova. Natječaj za Trg Sv. Terezije je raspisan i uskoro očekujemo realizaciju kredita te početak radova. Jedan dio dinamike radova imat ćemo u dogovoru s crkvom, koja također tamo uređuje svoj objekt, što ne želimo ometati.  Očekujem da radovi krenu u travnju ili svibnju, a da svakako budu gotovi u ovoj godini.

 Kako doznajemo, ovih dana bit će raspisan i natječaj za rekonstrukciju Gradskih bazena u Požegi, no još se ne zna hoćemo li se u novom bazenu kupati već ovog ljeta.

 – Kad prođu sve procedure i utvrdimo stanje donijet ćemo odluku hoće li se to moći realizirati do početka sezone kupanja.  Sezona će na bazenima biti, samo je pitanje procjene hoćemo li uspjeti radove napraviti do ljeta ili ćemo pričekati okončanje sezone i započeti radove u rujnu“, rekao je gradonačelnik Neferović.