Arhiva

Klaudija Pintarić uz veliku ljubav prema prirodi, uzgaja i sakuplja ljekovito i začinsko bilje

21-01-2016 • 00:00
Rva

Na obiteljskom gospodarstvu Pintarić u Klisi pokraj Lipika, Klaudija Pintarić uz veliku ljubav prema prirodi, uzgaja i sakuplja ljekovito i začinsko bilje.
 

Content photo Content photo

Ljekovito bilje

Na obiteljskom gospodarstvu Pintarić u Klisi pokraj Lipika, Klaudija Pintarić uz veliku ljubav prema prirodi, uzgaja i sakuplja ljekovito i začinsko bilje.

– Od malih nogu, uz oca koji je veliki zaljubljenik u prirodu, naučila sam uživati u svim njenim blagodatima. Suprug i ja godinama smo radili kao obrtnici i došao je jedan trenutak u našim životima kada nam se cijeli dan svodio samo na posao i to nam jednostavno više nije bilo prihvatljivo. Tada je kretao projekt “Mirisnim biljem u cvjetnu budućnost”, koji je financirala Blanka Svoboda iz Zagreba čiji otac je imao prvu privatnu ljekarnu u Pakracu, a osmislio ga je Poduzetnički centar Pakrac. Pozvali su me i stvarno mogu reći da sam uživala na svakom predavanju i naučila puno. Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitog bilja koje treba sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način – rekla je o svojim početcima Klaudija.

Na Klaudijinom gospodarstvu mogu se naći menta, kadulja, timijan, majčina dušica, neven, crni sljez, gavez i još mnoge ljekovite i začinske biljke od kojih priprema razne čajeve. Svaka ljekovita biljka iz njenog vrta i prirode i njeni biljni pripravci pomogli su mnogobrojnim prijateljima da ublaže određene tegobe.
Kako bi zaokružila cijeli proces kupila je mini sušaru kapaciteta oko 10 kilograma u kojoj suši sve prikupljene biljke čime se čuvaju sva nutricionistička svojstva ljekovitih i začinskih biljaka.

– U početku bilo je i neuspjelih pokušaja sušenja, ali upravo iz tih pokušaja uvijek sam naučila nešto novo. Kroz ove dvije godine potpuno sam se upustila u svijet biljaka u tu jednu bajku koja me u potpunosti očarala. Sve je krenulo sa suprugovim problemima s koljenom koje smo uspješno na preporuku liječnika riješili oblozima od korijena gaveza. Na predavanjima sam naučila kako uzgajati i prepoznati biljke međutim poslije toga, ja sam htjela ostati u toj priči i sve podići na stupanj više i tada je krenulo istraživanje zakona i propisa kako bi stvorila potrebne preduvjete i uzgoj ljekovitog bilja pretvorila u posao – rekla je Klaudija.

Grad Lipik prepoznao je Klaudijin projekt i uklopio ga u turističku ponudu Lipika s poznatim lječilištem i sve se to stapa u jednu lijepu i pozitivnu priču.

– U svom radu imam podršku cijele obitelji koja mi pomaže u svim fazama posla jer čovjek jednostavno ne može sam, također moram istaknuti i potporu grada Lipika. Reakcije mojih sugrađana, a i šire su i više su nego pozitivne, sve više ljudi se okreće prirodi i njenim bogatstvima kako bi poboljšali svoje zdravlje. Nema tu ništa novo, sve ove biljke, koje su svugdje oko nas, koristile su naše bake kako bi olakšale određene tegobe na prirodan način – rekla je Klaudija.

– U budućnosti planiram mini destileriju u kojoj bi mogla proizvoditi razne kreme, eterična ulja i hidrolate, kako bi proširila i zaokružila ponudu svojih prirodnih proizvoda. Sve je već posloženo samo posao s papirima i dokumentacijom ide dosta sporo, potrebno je dosta strpljenja, ali nadam se da ćemo sve uspjeti riješiti – zaključila je Klaudija.

Klaudija je kroz dvije godine ostvarila odličnu suradnju s Udrugom za promicanje inkluzije čiji članovi redovito posjećuju njeno imanje i Osnovnom školom Pakrac, koja je osnovala zadrugu „Banovac“, ove godine imaju u planu zasaditi vrt ljekovitog i začinskog i kroz taj projekt Klaudija će pokušati djeci približiti prirodu i njena bogatstva onako kako ih ona doživljava.