Arhiva

Gospodarenje energijom – “Mogućnosti iskorištenja “otpada” koji nastaje u vinogradarstvu i vinarstvu predstavlja visoko vrijednu sirovinu iz koje možemo dobiti vrijedne proizvode”

18-03-2016 • 00:00
RVA.hr

U organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva područnog odbora Osijek i Veleučilišta u Požegi danas se na požeškom Veleučilištu održava seminar o gospodarenju energijom i obnovljivim izvorima energije u proizvodnji vina.
 

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Veleučilište u Požegi

U organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva područnog odbora Osijek i Veleučilišta u Požegi danas se na požeškom Veleučilištu održava seminar o gospodarenju energijom i obnovljivim izvorima energije u proizvodnji vina.

– Danas će se održat četiri predavanja na inicijativu Hrvatske komore inženjera strojarstva i nadamo se da će seminar koji će obuhvatiti naše studente, profesore i učenike srednje škole pridonijeti jednom općem podizanju znanja o održivom gospodarenju energijom s naglaskom na vinogradarstvo i vinarstvo – rekao je Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi.

Visoka potrošnja energije u procesima proizvodnje vina predstavlja značajan faktor cijene vina. Da bi ostali konkurentni, proizvođači vina moraju trajno iznalaziti nova rješenja za poboljšanje energetske učinkovitosti, a time i smanjiti proizvodne troškove.

– Mogućnosti iskorištenja „otpada“ koji nastaje u vinogradarstvu i vinarstvu predstavlja visoko vrijednu sirovinu iz koje možemo dobiti vrijedne proizvode. Biomasa iz vinograda može se iskoristiti za kompostiranje i peletiranje. U samom vinarstvu glavninu otpada čini komina koja u sebi sadrži visoko vrijedne tvari, minerale i ulja koja se koriste u prehrani, kozmetici i industriji. U vinogorju Kutjevo okvirno ima 1 500 hektara vinograda, 35 posto od ukupne proizvodnje, sve što nije vino, u stvari je otpad tako da mi u pravilu imamo ogromnu količinu „otpada“ koju moramo zbrinjavati po novim zakonima jer sav taj otpad karakterizira se kao opasnim za poljoprivredu, zbog zakiseljavanja tla. Za moguće proizvođače ovih novih nus proizvoda sirovina je zapravo besplatna – rekao je Mario Jakobović, viši predavač VUP-a.

Kontinuirano i učinkovito upravljanje postojećim resursima, uvođenje obnovljivih izvora energije postalo je imperativ i jamac opstanka na oštrom tržištu vina. Pri tome nužna je suradnja vinara i projektanata, kao i akademske zajednice, proizvođača oprema u vinarstvu i vinogradarstvu.

– Godišnje organiziramo desetak predavanja, a ovom prilikom u suradnji s Veleučilištem u Požegi prezentirat ćemo nove tehnologije u obradi otpada koji nastaje u vinarstvu i vinogradarstvu. Kroz niz predavanja strojari će pokušati saznati kako se oni mogu uključiti u proizvodnju opreme kojom se prerađuje nastali otpad – rekao je Zvonko Tepeš, član Hrvatske komore inženjera strojarstva.