Arhiva

Godišnje se na području Požeštine prijavi 200 nasilja u obitelji

07-12-2016 • 00:00
Rva

Prava brojka je vjerojatno i daleko veća, jer žrtve ponekad trpe dugogodišnje nasilje, koje u konačnici zna dovesti i do najtragičnijih posljedica.

Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo

Prava brojka je vjerojatno i daleko veća, jer žrtve ponekad trpe dugogodišnje nasilje, koje u konačnici zna dovesti i do najtragičnijih posljedica.

Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Požega je danas, kao jednu od aktivnosti povodom obilježavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, organizirao stručni skup pod nazivom „Budimo društvo koje štiti“. Cilj edukacija je osnaživanje svih stručnih službi za učinkovito postupanje u slučajevima nasilja u obitelji, s naglaskom na prepoznavanje nasilja, reagiranje na nasilje te jačanje mehanizama zaštite od nasilja. 

Predavači su priznati stručnjaci na nacionalnoj i regionalnoj razini, koji se bave ovom problematikom. Predstojnica Obiteljskog centra Mirjana Jugović ističe da su se skupu odazvali stručne službe koji se bave ovom problematikom.

Godišnje se na području Centar za socijalnu skrb Požega prijavi do 200 slučajeva nasilja u obitelji, u kojima su najčešće žrtve žene, no ima i obostranog nasilja. Prava brojka je vjerojatno i daleko veća, jer žrtve ponekad trpe dugogodišnje nasilje, koje u konačnici zna dovesti i do najtragičnijih posljedica.

Uloga Centra je po prijavi svake sumnje u nasilje, takvu sumnju prijaviti policiji koja onda odlučuje o daljnjem tijeku postupka, podizanju optužnog prijedloga ili podnošenju kazne prijave.

Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Centrom za borilačke vještine, samoobranu i kondicijsku pripremu Martial Arts Osijek, organizira sutra (četvrtak) i kratki edukativni trening samoobrane za žene. Ideja je kroz ovaj tip aktivnosti omogućiti ženama kvalitetnu poduku kako bi saznale što mogu učiniti kako bi se zaštitile od napada ili ga prekinule. Sve polaznice besplatnog treninga će u kratkom vremenu isprobati i savladati osnovne tehnike obrane prilikom fizičkog napada ili prijetnje nožem i upoznati se sa jednom od najučinkovitijih metoda za samoobranu na svijetu. Trosatni trening će se održati u četvrtak, 8. prosinca s početkom u 18,00 sati u prostoru novootvorenog Scenskog studija ARTina,  Industrijska 23, Požega. Na treningu može sudjelovati najviše 40 polaznica pa je potrebno svoje sudjelovanje osigurati prijavom na: obiteljskicentarpz@gmail.com ili na broj telefona 276-133 ili putem facebook stranice Centra za socijalnu skrb Požega.