Arhiva

[FOTO]Požeški muzej na otvorenju izložbe ambijentalno se pretvorio u srednjovjekovnu kavanu kakve su u 15. i 16. stoljeću bile u požeškoj kasabi

10-03-2016 • 00:00
Rva

U požeškom Gradskom muzeju večeras je otvorena izložba "Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak".

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Izložba “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak”

U požeškom Gradskom muzeju večeras je otvorena izložba “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak”.

Izložba je otvorena uz zvuke sevdalinki u izvedbi Ružice Maurus koju je na harmonici pratio Željko Ivanović. Svi posjetitelji mogli su uživati u pušenju nargile, trbušnom plesu te su mogli kušati cerničke ćuptete, rahat lokum i rakiju. Požeški muzej na otvorenju ambijentalno se pretvorio u srednjovjekovnu kavanu kakve su u 15. i 16. stoljeću bile u požeškoj kasabi.

– Ovo je prvo gostovanje naše izložbe „Osijek i šira okolica u Osmanskom periodu“. Izložba je proširena s jednim segmentom, a to je Požeški sandžak. Znamo da je Požega u to vrijeme bila upravni centar ovog dijela Slavonije. Sama izložba koncipirana je iz dva dijela i sadrži oko 260 predmeta. Prvi dio izložbe prezentira period osvajanja Slavonije, a drugi, period oslobađanja od Turaka. Izložba je jedan najcjelovitiji i najatraktivniji prikaz osmanskog perioda, pregled turskog osvajanja u našim krajevima prezentiran kroz arheološki i povijesni materijal. Pokušali smo napraviti sveobuhvatni pregled jednog relativno dugog povijesnog perioda vrlo malo poznatog što se tiče materijalne kulture – istaknuo je autor izložbe Mladen Radić iz osječkog Muzeja Slavonije.

Izloženo je više iznimno vrijednih i rijetkih predmeta koji do sada možda i nikada nisu prezentirani. Jedinstveni top koji se pojavljuje još samo u Budimpešti, medalja s portretom cara Leopolda na kojoj je popis svih zemalja koje su sudjelovale u pobjedi nad Turcima kod Beča, na kojoj se nalazi i Hrvatska i jedinstveni je primjerak u Hrvatskoj, crkveno zvono koje je više od 500 godina bilo zakopano kod Vinkovaca.

– Svi izloženi predmeti iznimno su vrijedni, mogu izdvojiti crkveno zvono koje je zakopano kraj Vinkovaca prilikom prvih nadiranja Turaka, zvona su imala iznimnu važnost ne samo zbog vjerskog karaktera nego su bila od bronce koja se koristila za topove – dodao je Mladen Radić.

– Požega je u to vrijeme sjedište velikog administrativnog područja, punih 150 godina i što je možda još zanimljivo, a ne spominje se tako često da je Požega prvi puta pravi grad postala upravo u tursko vrijeme. Broj stanovnika se višestruko povećao, pojavljuju se obrti kojih do tada nije bilo, zlatari, pekari, kuhari, slastičari, a dućana je bilo više po broju stanovnika nego danas – rekla je Ljilja Marić, koautorica požeške izložbe.