Arhiva

Drago Franić – “Osvojiti vrh neke planine neponovljivo je iskustvo koje je teško prepričati, jednostavno se mora doživjeti”

28-02-2016 • 00:00
Rva

Drago Franić dugogodišnji je planinar, planinarski vodič, a jedno kratko vrijeme bavio se i alpinizmom. Član je HPD "Sokolovac" od davne 1953. godine i danas s 86 godina aktivan je planinar.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Drago Franić član je HPD “Sokolovac” od 1953. godine

Drago Franić dugogodišnji je planinar, planinarski vodič, a jedno kratko vrijeme bavio se i alpinizmom. Član je HPD “Sokolovac” od davne 1953. godine i danas s 86 godina aktivan je planinar.

– Od djetinjstva volim prirodu u moje vrijeme nije bilo dječjih igrališta mi smo se kao djeca igrali u obližnjoj šumi u Drškovcima gdje sam odrastao. Prvi susret s planinarenjem imao sam poslije vojske. Prijatelj s kojim sam služio vojni rok pozvao me kod sebe u Šoštanj u Sloveniji. Kako bi mi pokazao svoj kraj poveo me u Logarsku dolinu i od tamo smo krenuli na Skutu pa na Grintovec. Mislili su da neću uspjeti, međutim izdržao sam iako u to vrijeme nisam imao planinarsku opremu. Mnogi kada se umore odustanu, a ja sam baš tada zavolio planinarenje. Bilo je to davne 1952. godine, odmah sljedeće godine učlanio sam se u naše planinarsko društvo „Sokolovac“ i evo od tada je prošlo 63 godine i još uvijek planinarim iako puno manje nego prije, godine ipak čine svoje – rekao je o svojim početcima Drago Franić.

Tijekom dugogodišnjeg planinarskog staža osvojio je mnogobrojne planine, U Hrvatskoj nema vrha na kojem nije bio, a popeo se i na mnoge planine u Austriji i Italiji.

– Zaljubljenik sam u Julijske Alpe, na Triglavu, najvišem vrhu Slovenije bio sam sedam ili osam puta. Triglav sam osvojio i sa sjeverozapadne strane što je daleko najteži put. Posebno pamtim jedno spuštanje s Triglava kada nas je uhvatilo veliko nevrijeme, gromovi su doslovno cijepali borove, ali na sreću uz primjenu naučenih planinarskih znanja i vještina sve je prošlo dobro – rekao je Drago Franić.

Kao najzanimljivije i najdraže uspone izdvaja one najteže jer prema Draginim riječima to su neponovljiva iskustva koja je teško prepričati, jednostavno se moraju doživjeti.

– Uspon na Jalovec koji je na granici Slovenije s Italijom doista zaslužuje strahopoštovanje u svakom pogledu, planina i sam vrh jednostavno su prekrasni. Uspon je dugotrajan s dionicama klinova i sajli. Kada smo krenuli bilo je lijepo vrijeme da bi nas na pola puta uhvatilo strašno nevrijeme, gromovi su udarali oko nas i mi umjesto da se vratimo u planinarski dom nastavili smo prema vrhu i uspjeli. Čovjek za to ponekad mora biti pomalo „lud“ – kroz smijeh ispričao je Drago.

Ali kada se popnete na vrh pogled je nestvaran s jedne strane vidite Triglav, a s druge strane pogled puca prema Mangartu – dodaje Drago.

– Škrlatica, druga planina po visini u slovenskim Julijskim Alpama je jako zanimljiva, pogled s vrha je neponovljivo iskustvo, vidite cijeli Triglav. Uspon je bio izrazito naporan i težak, osamdeset metara idete vodoravno po klinovima što je iznimno zahtjevno, morate biti jako koncentrirani i usredotočeni, ali kada dođete na vrh onda znate u srcu da je vrijedilo svakog koraka i napora – rekao je Drago.

Kroz sve godine planinarenja stekao je mnogobrojne prijatelje iz svih dijelova Hrvatske, ali i šire koji su mu kako sam navodi obogatili život i s kojima dijeli neponovljiva iskustva i doživljaje.

– Nažalost puno prijatelja iz moje generacije više nema, a ja ću biti aktivan u planinarskom društvu dok god me zdravlje služi. Prije tri godine bio sam na Raduhi i Ojstrici to su mi bile zadnje visoke planine. Još uvijek idem po našim brdima, danas je to više šetnja ipak godine su tu, uživam u prirodi i svakom druženju s mojim planinarima to mi je jednostavno u krvi – zaključio je Drago.