Arhiva

Velika i Kutjevo poboljšat će kanalizacijsku infrastrukturu kroz EU fondove

27-02-2015 • 00:00
Rva

Pokrivenost kanalizacijom u općini Velika samo 22%, na području grada Kutjeva 60%.

Content photo
00:00
00:00

Izrada kanalizacijskog sustava na području Velike i Kutjeva sufinancirat će se iz EU fondova

Izgrađenost sustava odvodnje i priključenost stanovništva na području Požeštine je manja od 50%, što nikako ne zadovoljava. Stoga će u budućnosti više pozornosti biti posvećeno ovom segmentu zaštite zdravlja ljudi i okoliša. Među prvim konkretnim koracima bit će poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Kutjevo i Velika. Tekija je prijavila projekt na poziv Ministarstva poljoprivrede i stekla pravo korištenja sredstava za izradu cjelovite dokumentacije potrebne za prijavu infrastrukturnog projekta uspostave sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Kutjevo i Velika, te sustava vodoopskrbe za sufinanciranje od strane EU fondova.

Ukupna procijenjena vrijednost prihvatljivih troškova Projekta iznosi do 3,7 milijuna kuna, od čega će se iz sredstava Europske unije sufinancirati 85% iznosa, dok preostalih 15% ili pola milijuna kuna imaju namiriti Općina Velika i Grad Kutjevo.

Pokrivenost kanalizacijskim sustavom na području općine Velika je oko 22%, što je daleko ispod željenog, a čime je nezadovoljan i načelnik Vlado Boban. Za takvu situaciju optužio je politiku u Županiji do 2009. godine i Tekiji do 2013. godine, a i stanje u Općini Velika do 2006. godine, koje je zatekao kad je preuzeo mjesto načelnika.

Grad Kutjevo u nešto je boljoj poziciji, jer je pokrivenost kanalizacijskim sustavom oko 60%, iako zaostaju za ostalim gradovima te i gradonačelnik Josip Budimir nije zadovoljan stanjem.

Tekija je raspisala natječaj za izradu studijsko-projektne dokumentacije, a završetak postupka se očekuje nakon pregleda ponuda i potpisivanja ugovora s predstavnicima zajednice ponuditelja. Nakon toga kreće izrada dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, rješavanje imovinsko-pravnih stvari i prijava projekta za odobravanje sufinanciranja sredstvima strukturnih fondova EU i lokalne zajednice. Rok za dovršenje aktivnosti je kraj svibnja sljedeće godine.