Arhiva

Sveta Lucija – Ne zaboravite posijati božićnu pšenicu

13-12-2015 • 00:00
Rva

Danas je blagdan sv. Lucije i to je dan na koji se već tradicionalno sije božićna pšenica. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao zaštitnica, slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Blagdan svete Lucije

Danas je blagdan sv. Lucije i to je dan na koji se već tradicionalno sije božićna pšenica. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Sveta Lucija slovi kao navjestiteljica boljih vremena jer su nakon toga dani sve duži. Tako je u narodu zaživjela uzrečica “sveta Lucija, mrak ubija”.

Spomendan Svete Lucije usred je došašća, simbolizira svjetlo u zimskoj tami i navješćuje Božić, kao rođendan Svjetla.Za blagdan sv. Lucije vezane su mnoge priče, vjerovanja i običaji.

U slavonskim selima djevojke na 11 papirića napišu imena potencijalnih ženika, a jedan ostave prazan, zatim zgužvaju papiriće i svaki dan zapale po jedan ne znajući čije se ime nalazi na njemu. Na Božić odmotaju preostali papirić i znaju ime ženika ili da se neće udati sljedeće godine ako im je ostao prazan papirić.

Ne zaboravite posijati svoju božićnu pšenicu, kako bi narasla što veća, zelenija i ljepša. Ako je gusta, pune boje i čvrstih vlati bit će dobra žetva, bolja, zdravija i uspješnija godina.