Arhiva

Mladi nam sa svojim pogledima i razmišljanjima mogu pružiti jedan novi obzor i nadu, dinamičnost i entuzijazam

27-11-2015 • 00:00
Rva

Katolička gimnazija iz Požege danas je ugostila europarlamentarca Davora Ivu Stiera, koji je pri svome posjetu održao predavanje o Europskoj uniji, svim njenim prednostima, ali i o nedostatcima koje treba mijenjati kako bi kao zajednica mogli napredovati.
 

 

Content photo Content photo Content photo Content photo

Katolička gimnazija iz Požege danas je ugostila europarlamentarca Davora Ivu Stiera

Katolička gimnazija iz Požege danas je ugostila europarlamentarca Davora Ivu Stiera, koji je pri svome posjetu održao predavanje o Europskoj uniji, svim njenim prednostima, ali i o nedostatcima koje treba mijenjati kako bi kao zajednica mogli napredovati.
Prije predavanja učenici su pokazali film o svojoj školi i kratku biografiju Davora Ive Stiera.

-Hvala vam za vaše zauzimanje za našu domovinu i na otvorenom i beskompromisnom svjedočenju katoličke vjere. Neka vaš današnji dolazak u Požegu ovim mladim ljudima bude znak da se isplati biti svoj, a vama, nadam se, poticaj u vašim plemenitim nastojanjima – rekao je na početku Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije.

Kroz predavanje Davor Stier se osvrnuo na pitanje gdje je Europa danas. Istaknuo je i neke od glavnih problema današnje Europske unije kao što su sve veći demografski problem i starenje stanovništva, probleme terorizma, migracijske krize, povećanja razlika između bogatih i siromašnih.

Navodi da je jedan od najvećih problema u rješavanju kriznih situacija poput migrantske krize nedostatak solidarnosti između članica. Na kraju predavanja zaključio je kako se bez povratka kršćanskim vrijednostima Europa ne može nositi sa svim izazovima današnjeg vremena jer one spajaju Europu, a ne institucije ili novac.

Dvadesetak učenika Katoličke gimnazije ovaj mjesec posjetit će Europski parlament u Bruxelles – u na poziv Davora Stiera.

– Mislim da je suradnja sa školama i učenicima vrlo važna, bitno je da se našim učenicima predoči što je danas Europska unija jer i njihova budućnost je upravo u toj zajednici. Važno je mladima približiti aktualne teme i čuti njihova razmišljanja i ideje. Nije dovoljno potaknuti ih na razmišljanje treba im dati do znanja da se njihov glas čuje. Bilo bi jako loše da atrofiramo naš demokratski sustav i zanemarimo mlade ljude jer ne predstavljaju veliki postotak u biračkom tijelu, društvo bez mladih ne može napredovati. Upravo mladi sa svojim pogledima i razmišljanjima mogu nam pružiti jedan novi obzor i nadu, dinamičnost i entuzijazam, a upravo nam je to potrebno da bi kao društvo išli u bolju budućnost – zaključio je Davor Stier.