Arhiva

Gradsko vijeće odobrilo sporazum sa Strakom, uskoro kreće obnova Gradskog muzeja

04-12-2015 • 00:00
Rva

„Konačno ćemo stvoriti uvjete da krenemo u rekonstrukciju muzeja i izradi projektne aplikacije za natječaj Kulturna baština, koji je otvoren i potrebno je što prije aplicirati za njega“, rekla je pročelnica Vodinelić.

Content photo Content photo Content photo
00:00
Content photo Content photo
00:00

Konačno ćemo stvoriti uvjete da krenemo u rekonstrukciju muzeja i izradi projektne aplikacije za natječaj Kulturna baština

Gradski muzej Požega već niz godina vapi za obnovom i proširenjem. „Otkad sam gradonačelnik, u Ministarstvu kulture svakog mjeseca pokušavamo riješiti problem i iznaći sredstva za financiranje obnove muzeja“, rekao je gradonačelnik Neferović na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Grad Požega već niz godina ima i problem neriješenih odnosa sa suvlasnikom jednog dijela zgrade muzeja, pa se jučer pred vijećnicima našla Odluka o sklapanju sporazuma u svezi uređenja suvlasničkih odnosa, nakon čega se može pristupiti apliciranju za navedeni program i fondove.

Vijećnicima je prezentirano u kakvom je trenutno stanju Gradski muzej Požega, a pročelnica Jasminka Vodinelić je pojasnila na koji način će se riješiti problem suvlasničkih odnosa u zgradi muzeja.

Prostor unutar zgrade muzeja danas ima neto površine 1294,65 m2, od čega je 39,23 m2 u vlasništvu Zvonka Strake, koji je prostor kupio na javnom natječaju i uknjižio se kao vlasnik unutar zgrade, a ujedno je i suvlasnik svih zajedničkih dijelova zgrade. Prema prijedlogu projekta, muzej bi bio objedinjen na sve tri zgrade i proširen u zonu na tavana. Time bi se neto površina povećala na 1920 m2 uporabnog prostora.

Prema sadašnjoj površini zgrade, g. Straka je suvlasnik 3,03%. Završenom rekonstrukcijom i proširenjem zgrade, omjer g. Strake bi bio znatno smanjen.

On će se na taj dodijeljeni prostor moći uknjižiti tek nakon dovršetka cijele rekonstrukcije muzeja i tu površinu će samostalno urediti za svoje potrebe.

„Konačno ćemo stvoriti uvjete da krenemo u rekonstrukciju muzeja i izradi projektne aplikacije za natječaj Kulturna baština, koji je otvoren i potrebno je što prije aplicirati za njega“, rekla je pročelnica Vodinelić.

Vijećnici bloka predvođenog SDP-om nisu podržali ovaj prijedlog Odluke. „Gospodin Straka je težak pregovarač i nisam siguran da će to tako biti. Bojim se da bi Grad mogao biti zakinut“, rekao je Ivan Čolak ispred kluba, te najavio da će biti suzdržani.

„Žao mi je što nema onog koji je tu trebao biti“, rekao je gradonačelnik aludirajući na Zdravka Ronka. „Tolike godine je ovaj problem u središtu grada, a jedna od naših obaveza je da nađemo rješenje za objekte koje grad čine gradom“

Neferović je pokazao vrlo sličan prijedlog za sporazum sa Strakom, koji je sastavila bivša vlast za svog mandata, pa je zamolio Čolaka da na idućoj sjednici kaže u čemu se razlikuju taj i aktualni prijedlog i što je to što će zakinuti Grad. Vijećnici SDP-a i nezavisna vijećnica Tamara Puač bili su na kraju suzdržani, dok je ovu Odluku prihvatilo 12 nazočnih vijećnika.