Arhiva

Gradsko vijeće Grada Kutjeva usvojilo proračun za 2016. godinu, prihvaćeni svi amandmani oporbenih vijećnika

15-12-2015 • 00:00
Rva

Proračun za 2016. godinu je predviđen sa 13,7 milijuna kuna, a izvorni prihodi Grada su planirani s oko 6 milijuna kuna

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Proračun za 2016. godinu je predviđen sa 13,7 milijuna kuna, a izvorni prihodi Grada su planirani s oko 6 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Kutjeva sastalo se sinoć posljednji puta ove godine. U odnosu na prethodnu sjednicu nekoliko je izmjena u vijećničkim redovima, a najveća je svakako ulazak bivšeg gradonačelnika Ivice Nikolića, nakon mirovanja mandata od prijevremenih izbora u travnju 2014. godine. Novi vijećnici su i Magdalena Križanović te Miodrag Čamak iz koalicije SDP-HSU, dok su se iz Gradskog vijeća povukli Miro Petrovicky, Milan Tonček i Željko Puharić.

Rebalansom je proračun za ovu godinu povećan. Prihod od poreza je veći od planiranog, kao i tekuće pomoći iz Državnog proračuna za 900 tisuća kuna te primitak od zaduživanja od 1,5 milijuna kuna, jer je dignut kredit u lipnju za podmirenje računa prema dobavljačima na Gospodarskoj zoni Kamenjača. Povećanje proračuna je za oko 3,7 milijuna kuna, te on za ovu godinu iznosi oko 22 milijuna kuna. Rashodi su povećani ponajviše u intelektualnim uslugama te za odvjetničke usluge, a smanjeni su za 200 tisuća kuna na troškovima električne energije, što je rezultat smanjenja cijene nakon novog ugovora s dobavljačem električne energije.

Nakon usvajanja rebalansa, prešlo se na glavnu točku dnevnog reda, usvajanje Prijedloga Proračuna Grada Kutjeva za 2016. godinu.

„Plan Proračuna je realan, ostvariv i transparentan. Prihodi su takvi kakvi jesu, na njih ne možemo puno utjecati, pa racionaliziramo rashode i trošimo planski. Nismo kupovali i radili stvari koje nisu u skladu s mogućnostima Grada“, rekao je gradonačelnik Josip Budimir prilikom predstavljanja plana za iduću godinu. Budimir dodaje da su uvedene pozicije za poticanje razvoja u Gospodarskoj zoni Kamenjača za sve nove poduzetnike koji će investirati i za one koji su naišli na prepreke prilikom investicije te će se osigurati stipendije za desetak studenata s područja grada Kutjeva.

Proračun za 2016. godinu je predviđen sa 13,7 milijuna kuna, a izvorni prihodi Grada su planirani s oko 6 milijuna kuna. Za obilaznicu oko Vetova i kanalizaciju u Bektežu predviđena su sredstva od oko 5,8 milijuna kuna, koja će doći kroz državne poticaje ruralnom razvoju.

„Prihodi od imovine značajno su pali, kao što su doprinos za šume, naknada za eksploataciju mineralnih sirovina (op. a. Kamenolom Vetovo), a koncesije za poljoprivredno zemljište su na niskoj razini i potrebna je revizija. Ima čestica za koje se godišnje plaća sramotnih 80 kuna po hektaru poljoprivrednog zemljišta. Nadam se da će se pokrenuti neki postupak, da možemo promijeniti ovu prenisku cijenu“, rekao je Dinko Špoljarić, stručni savjetnik za financije i proračun Grada Kutjeva obrazlažući predloženi proračun.

„Ja nisam političar, dolazim iz biznisa. Radim, zapošljavam i tako se odnosim s gradonačelnikom prema svemu. Na naše osnovne prihode jako malo može utjecati, a što se tiče projekata, nije pitanje koliko možemo dobiti nego dati. Mi nismo pumpali proračun i za mene je realno ono za što postoje potpisani ugovori. Imamo li mi uopće 25% za učešće u natječaju za neki projekt i za platiti projektnu dokumentaciju?“  rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar.

Nova vijećnica Magdalena Križanović tražila je da se Glazbenoj školi u Kutjevu osigura dodatni prostor za rad te povećaju sredstva za rad Judo kluba Kutjevo s 1500 na 3000 kuna. Ivica Ribičić je ispred kluba vijećnika HDSSB-a zatražio da se u proračun uvrsti stavka od 10 tisuća kuna s kojima bi se jednokratno nagrađivalo učenike i studente koji ostvare velike rezultate u sportu, kulturi i znanosti na području države i na međunarodnim natjecanjima, te da se osigura 3 tisuće kuna za obilježavanje 30. obljetnice rada DVD-a Šumanovac.

„U pregovorima smo s Kutjevom d.d. da se omogući prostorija za Glazbenu školu“, rekao je gradonačelnik, a gradonačelnik i zamjenik Malnar su se složili da je inicijativa za nagrađivanje djece dobar prijedlog.

Zamjenik predsjednice Gradskog vijeća Pile Miškić je zatražio da se Planinarskom društvu Vidim predviđena sredstva povećaju s 3 tisuće na 6 tisuća kuna. „Svjedoci smo da Vidim svake godine dovede puno planinara na različite manifestacije i njihov dopirnos je velik te se slažemo se da iznos poveća“, rekao je gradonačelnik Budimir.

Na prijedlog SDP-ove vijećnice Samante Klobučar sredstva za rad župe Vetovo vraćena su s 10 na 14 tisuća kuna, a na prijedlog vijećnika Stipe Jelušića za obilježavanje obljetnice 90. godina NK Kutjeva će se osigurati 3 tisuće kuna.

Ukupno su kroz amandmane rashodi povećani za 24,5 tisuće kuna, što se podmiriti iz proračunske rezerve, koja je planirana na više od 300 tisuća kuna. Prijedlog proračuna na kraju je prihvaćen, a iako su im svi predloženi amandmani prihvaćeni, oporbeni vijećnici nisu podržali cjelokupni proračun.