Arhiva

[FOTO] 5. Bosansko prelo

27-12-2015 • 00:00
Rva

Udruga  Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, održala je sinoć u restoranu „Sara Babin Vir“ u Požegi, svoju tradicionalnu manifestaciju „Bosansko prelo“.

Content photo Content photo Content photo Content photo

Udruga Komušana i prijatelja Komušine

Udruga  Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, održala je sinoć u restoranu „Sara Babin Vir“ u Požegi, svoju tradicionalnu manifestaciju „Bosansko prelo“.

Udruga okuplja iseljene stanovnike Bosne i Hercegovine s područja općine Teslić. Komušina je jedno od važnijih naselja usorskog kraja u sjevernoj Bosni,  smještena u srednjem toku rijeke Usore. Hrvati Komušine iseljeni su i raseljeni diljem Republike Hrvatske, danas na području općine Brestovac živi 280 obitelji.

– Po peti puta održavamo manifestaciju „Bosansko prelo“ večeras će nastupiti naše kulturno-umjetničko društvo koje djeluje sklopu udruge i  njeguje običaje našeg kraja. Izvest će nekoliko kola koja su se tradicionalno igrala u Komušini, kolo pruđa i cik-cak. Svake godine okupljamo se kako bi zbližili naše ljude i očuvali tradiciju – rekao je u pozdravnom govoru Jozo Ilić, predsjednik Udruge.

Uz tradicionalne instrumente šargiju i violinu nastupili su izvorne sviračke skupine Usorski izvori, Braća Jozić i Izvor Bosne te pjevači narodnih pjesama Anto Ilić Olja i Mirko Ilić uz pratnju glazbenog sastava.

Sve nazočne pozdravio je Vedran Neferović, gradonačelnik grada Požege – Vi ste naši dragi sugrađani, vaša tradicija i kultura koju ste donesli sa sobom je dobro došla na ove prostore. To je bogatstvo i raznolikost koje je otvorena srca prihvatila velika slavonska duša.

Manifestacija „Bosansko prelo“ održana je pod pokroviteljstvom Općine Brestovac i supokroviteljstvom  Požeško – slavonske županije i grada Požege.