Arhiva

Ako se Baška da u novi zakup idemo na referendum, a Neferović nema što tražiti na sljedećim izborima

29-12-2015 • 00:00
Rva

Veliko razmimoilaženje između gradonačelnika Neferovića i predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića. Tema Baške ponovno se vraća u žarište političkih zbivanja.

00:00
00:00
00:00
00:00

Veliko razmimoilaženje između gradonačenika Neferovića i predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić najavio je za sljedeći tjedan tematsku sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je Grad raspisao Javni natječaj za davanje u zakup odmarališta u Baški na vrijeme od deset godina.

Nino Smolčić i vijećnik Kazimir Balog smatraju da se upravljanje treba vratiti pod Grad Požegu i da je bilo koja druga ideja neprihvatljiva. Smolčić kaže da je još 2011. godine za vrijeme Ronka provedena „tiha privatizacija“ odmarališta, kad je dano na petogodišnje upravljanje ženskom košarkaškom klubu Požega.

„Ja ne mogu vjerovati da gradonačelnik Neferović nakon pet godina jedne loše odluke bivšeg gradonačelnika želi ući u istu ulicu s istim smjerom i donijeti lošu odluku. Ako tadašnja vlast nije imala znanja upravljati odmaralištem, mi to danas imamo“, rekao je Smolčić. Ljuti ga i to što nije znao da će se Javni natječaj raspisati.

„Gradonačelnik je pokazao svoju namjeru, a sad je vrijeme za moj potez. Sazvat ću tematsku sjednicu s temom odmaralište u Baški, da bi gradski vijećnici imali nešto reći i predložiti svoje zaključke“. Sjednica bi trebala biti već početkom sljedećeg tjedna, prije isteka prijava za Javni natječaj, jer gradonačelnik  stigne poništiti natječaj.

Smolčić želi da se odmaralište stavi na korištenje tijekom cijele sezone djeci, umirovljenicima i sportskim djelatnicima te u komercijalne svrhe. „Djeca četvrtih razreda su obvezna pohađati školu u prirodi, a umjesto u Bašku naša djeca idu u Split i tamo plaćaju obilazak“.

Ako zakup prođe, Smolčić smatra da Neferović nema što tražiti na sljedećim lokalnim izborima te najavljuje referendum.

Vijećnik Kazimir Balog predlaže osnivanje nove gradske tvrtke koja bi se bavila ugostiteljstvom.

Početnu cijenu od 20 tisuća kuna mjesečne zakupnine nad odmaralištem Baška Smolčić je nazvao smiješnom, uz podatak da obližnji restoran u Baški plaća 80 tisuća kuna najma mjesečno. Trgovačko društvo koje trenutno upravlja odmaralištem u Baški uložilo je znatna sredstva u objekt u posljednjih nekoliko godina, no Smolčić kaže da prema ugovoru iz 2011. nemaju pravo tražiti povrat sredstava.

„Kako neki privatnik ima interes uzeti odmaralište, a Grad Požega kao vlasnik nema? Mislim da je odgovor jasan“, rekao je Smolčić uz napomenu da bi u slučaju da se vrati na upravljanje Gradu odmaralište mogli koristiti umirovljenici i djeca. Bez obzira na očito veliko razmimoilaženje s gradonačelnikom, Smolčić kaže da bi podržao proračun za 2016. godinu.

Nino Smolčić gostovat će sutra, u srijedu, uživo u programu RVA u 11 sati.