Arhiva

Projektima koje financira EU protiv lokalne nezaposlenosti

16-12-2013 • 00:00
Rva

Kroz praksu u Njemačkoj prošlo deset nezaposlenih osoba s područja PS županije.

Content photo
00:00
Content photo
00:00
Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Kroz praksu u Njemačkoj prošlo deset nezaposlenih osoba s područja PS županije

Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao je danas konferenciju na kojoj su predstavljena dva projekta, koja se financiraju sredstvima fondova Europske unije.  Nakon uvodne riječi predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Požega Marije Užar, pregled dosadašnjeg djelovanja Lokalnog partnerstva kroz posljednjih sedam godina prezentirala je Mirjana Duvnjak, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

Partner u provedbi Strategije za razvoj ljudskih potencijala je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije, čija je direktorica Senka Horvat rekla kako je to njihov jedanaesti projekt u posljednje tri godine, otkad Agencija postoji. Vrijednost tih projekata je oko 15 milijuna kuna.

O projektu „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje protiv lokalnih problema nezaposlenosti“ govorila je voditeljica projekta Martina Keller, stručna savjetnica za provođenje projekata HZZ-a Požega, a partnerski sporazum potpisale su predstojnica Zavoda Marija Užar i direktorica Agencije Senka Horvat.

Projekt je u trajanju od 12 mjeseci, a usmjeren je na jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Vrijednost projekta je 35 tisuća eura, od čeka Europska komisija pokriva 70%. Kroz godinu dana, održat će se razne edukacije i radionice s različitim temama. U drugom dijelu konferencije, završnu prezentaciju projekta „Praksa u Njemačkoj, posao u Hrvatskoj“ održao je Mihael Rukavina iz HZZ-a Požega.

„Osnovni cilj projekta bio je nezaposlene osobe zaposliti, pomoći im u traženju posla i povećati njihovu zapošljivost“, rekao je Rukavina. Stručnu praksu deset nezaposlenih osoba obavilo je u njemačkom Leipzigu. Svi su tamo proveli tri tjedna a kao pripremu, prethodno su prošli konverzacijski tečaj u školi za strane jezike. Danas im je predstojnica Zavoda Marija Užar uručila Europass mobility certifikate, kao službenu potvrdu o ostvarenoj mobilnosti, koja detaljno sadrži sva usvojena stručna znanja i vještine.

O iskustvima su govorile sudionice projekta Jelena Vidović i Ivana Vrkljan, koje su se zahvalile HZZ te se nadaju da će im certifikat i praksa omogućiti brže zapošljavanje.