Politika

Ministarstvo zdravstva za pakračku bolnicu osiguralo uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan preko 660 tisuća eura

20-02-2024 • 07:10
Rva
Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je Opću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana prigodom puštanja u rad novog uređaja za magnetsku rezonancu, financiranog od strane resornog ministarstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je Opću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana prigodom puštanja u rad novog uređaja za magnetsku rezonancu, financiranog od strane resornog ministarstva.

Uz obilazak bolnice, ministar je održao i radni sastanak sa županicom, ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja županije te čelnicima jedinica lokalne samouprave, na kojemu su posebno istaknuti koraci reorganizacije prilikom reforme zdravstva i nužnost zajedničkog djelovanja u cilju postizanja najviše razine usluga za sve pacijente.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major, tom prigodom istaknula je kako nabava spomenutog vrijednog uređaja predstavlja ključni korak prema unaprjeđenju zdravstvenih usluga. Isto tako, naglasila je kako je uskoro u planu još jedno bitno ulaganje, odnosno zamjena RTG cijevi za CT, ukupne vrijednosti 110 tisuća eura.

“Prilikom odlučivanja o vrsti magneta, osim o potreba pacijenata, vodili smo računa i o prostornim mogućnostima kojima raspolažemo, kao i o cijeni održavanja. Stoga smo nabavili permanentni magnet otvorenog tipa, ujedno namijenjen onima koji pate od klaustrofobije, a koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe naših pacijenata”, rekla je Major.

Županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, istaknula je kako novi uređaj za magnetsku rezonancu pokazuje orijentiranost Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva prema hrvatskim braniteljima i ratnim invalidima koji posebno gravitiraju pakračkoj bolnici.

Podsjetila je, kako je upravo pakračka bolnica bila središte najhumanije akcije Domovinskog rata tijekom koje je evakuirano 270 pacijenata i 20 medicinskih djelatnika uslijed ratne stihije.

“Zahvaljujem se Ministarstvu zdravstva na iskoraku koji je ovdje učinjen. Time je potvrđen smjer Vlade Republike Hrvatske vezan uz zdravstvenu reformu, a gdje su i nakon toga što su bolnice od 1. siječnja postale državne, investicije nastavljene jednakim intenzitetom. Podsjetit ću da su u prethodnom razdoblju na području Požeško-slavonske županije financirani projekti koji se tiču u ulaganja u zdravstveni sustav vrijedni otprilike 20 milijuna eura, a istim intenzitetom nastavljamo i dalje. Već imamo najavljena sredstva za obnovu zgrade Fontana u sklopu Toplica Lipik, ali isto tako idemo i u uspostavu centra za palijativnu skrb. Što se tiče samoga uređaja za magnetsku rezonancu, Vlada i resorno ministarstvo pokazali su orijentiranost prema hrvatskim braniteljima i ratnim invalidima. U neposrednoj blizini su lipičke i daruvarske toplice, ali i dva veteranska centra u Lipiku i Daruvaru, čiji korisnici gravitiraju prema ovoj bolnici”, istaknula je Jozić.

Na značaj novog uređaja za magnetsku rezonancu ukazala je i gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica, Anamarija Blažević.

“Ova bolnica je važna za sve stanovnike pakračko-lipičkog kraja, ali bolnici gravitira i oko 100 tisuća potencijalnih pacijenata, ne samo s područja naše županije nego i Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i jednim dijelom Brodsko-posavske županije. Današnje puštanje u rad MR uređaja dokaz je da su Vlada i ministarstvo prepoznali male bolnice kao dio zdravstvenog sustava, da se ulaže u male sredine čiji stanovnici također trebaju dobru zdravstvenu skrb”, rekla je Blažević.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske od 2016. godine uložila preko 2,2 milijarde eura u infrastrukturne projekte u hrvatskom zdravstvenom sustavu te s istim nastavlja i dalje, kao i s nabavkom novih uređaja s ciljem dodatnog jačanja zdravstvenog sustava.

“Zahvaljujem ravnateljici i svim djelatnicima bolnice na našem zajedničkom uspjehu, a to je smanjenje dana prosječnog čekanja na bolničke dijagnostičke usluge. Kao što i sami znate, to je bio jedan zadatak Ministarstva zdravstva zajedno s ravnateljima bolnica, gdje smo se obvezali do kraja prošle godine smanjiti broj dana prosječnog čekanja ispod 270. To smo i uspjeli i sada idemo i dalje. U pakračkoj bolnici je tako primjerice prosječno čekanje na ultrazvuk dojke sa 194 dana 31. prosinca, smanjen na 137 dana 17. veljače, ultrazvuk aksila sa 180 dana na 133 te čekanje na magnet mozga sa 128 na 83 dana. Dakle, pokazujemo da zajedničkim naporima možemo postići daljnje iskorake i to na dobrobit naših građana. U tom kontekstu, ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske prepoznali su potrebu nabave novog modernog uređaja vrijednog preko 660 tisuća eura koji je jedan od rijetkih koji smanjuje anksioznost prilikom takvih snimanja jer je to magnetski aparat otvorene, odnosno plutajuće platforme”, istaknuo je Beroš.

Ministar je istaknuo da je ovo još jedan korak prema poboljšanju skrbi za pacijente, što svjedoči tome da su pacijenti stavljeni u fokus hrvatskog zdravstvenog sustava.

Isto tako, Požeško-slavonsku županiju istaknuo je kao dobar primjer naglasivši kako će ona i dalje biti partner pri razvoju zdravstvenog sustava jer županije najbolje razumiju potrebe građana i imaju informacije s terena, što je važno za daljnji napredak i zadržavanje fokusa na pacijentu.

Izvor: pszupanija.hr