Crna kronika

Za ne povjerovati: Dao pristup mobitelu i podatke kartice nepoznatoj osobi koja ga je zatim opljačkala

23-05-2024 • 11:17
Rva
38-godišnjak je na svoj mobitel prema uputama instalirao aplikaciju kojom je počinitelju omogućio pristup mobitelu.

Policijskim službenicima je prijavio 38-godišnjak s područja Čaglina da ga je tijekom svibnja 2024. kontaktirala nepoznata osoba i obavijestila ga da posjeduje kriptovalutu te je on na svoj mobitel prema uputama instalirao aplikaciju kojom je počinitelju omogućio pristup mobitelu. Potom je počinitelju dao broj svoje kartice i sigurnosni broj s poleđine bankovne kartice, nakon čega mu je s računa skinut veći novčani iznos. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje dok će kaznena prijava biti proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz Policijske uprave požeško-slavonske pozivaju građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.