Kultura

Uz dvije osvojene nagrade nastavlja se slavljenička atmosfera u Gradskom kazalištu Požega

07-03-2024 • 10:19
Rva
Više o svim dojmovima koje su donijeli sa Slavonskog KaFe-a, ali i najavama programa tijekom 3. Dana požeškog kazališta, rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

U Gradskom kazalištu Požega već neko vrijeme vlada slavljenička atmosfera. To se nastavlja i u ožujku – „jer ožujak je kazališni slavljenički mjesec“, ali nakon što je održano drugo izdanje festivala Slavonski KaFe, imaju još više razloga za slavlje. U Županji su proteklog vikenda osvojili nagradu za najbolju predstavu Festivala odlukom žirija, te također za najbolju glumicu. Više o svim dojmovima koje su donijeli sa Slavonskog KaFe-a, ali i najavama programa tijekom 3. Dana požeškog kazališta, rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Predstava „Slučaj maturanta Wagnera“ premijerno je prikazana 19. studenog 2022. godine, režirao ju je Jasmin Novljaković, a naslovnu ulogu glumi Požežanin Matko Trnačić. Tu su i rođena Požežanka Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Čačić iz Osječkog HNK, Karlo Bernik, Grgur Grgić i Selena Andrić, mladi glumci osječke akademije, istaknula je ravnateljica Neferović.

„Većini je i poznato da je osječka akademija zapravo dugogodišnji suradnik požeškog Kazališta i da smo mi ujedno i nastavna baza osječke Akademije glume i lutkarsva. U tim glumcima je i taj dio povezan, ta suradnje se očituje i u Wagneru. Prije svega, to je isključivo predstava požeškog Kazališta, jedan ozbiljan dramski tekst, pomalo zaboravljen, književnika Marijana Matkovića. Njega je Matković napisao kada je imao 18 godina, u jednom trenutku je bio i zabranjen taj tekst. Tema je vrlo aktualna, možda danas aktualnija nego u vremenu kad je nastao jer progovara o odnosu unutar obitelji. Odnosu između oca i sina, nerazumijevanje oca prema svom vlastitom djetetu, tu je i odnos majke i oca, te odnos majke i djeteta.“

„Sadržaj je to koji u konačnici završava tragično, ali s jednom jakom i snažnom porukom.“

„Onom katarzom koja se u kazalištu doživljava nakon što se predstava pogleda. Ponosni smo i zadovoljni što je upravo naša predstava pobijedila i to odlukom žirija, mislimo da je ta predstava to i zaslužila. Svakako ćemo predstavu igrati još u našem kazalištu, ona je već nekoliko puta odigrana. Vrlo mi je drago što su predstavu pogledali naši srednjoškolci. Svakako ćemo ju staviti na program, nemamo još točan datum, ali vjerojatno će to biti travanj pošto smo program za ožujak već objavili i zatvorili. Predstava koju svakako vrijedi vidjeti i treba pogledati, snažna životna poruka u kojoj se mogu pronaći svi uzrasti.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

Nagradu za najbolju glumicu festivala Slavonski KaFe, također po odabiru žirija, osvojila je rođena Požežanka Antonija Stanišić Šperanda, za ulogu majke Lucije Wagner u predstavi Slučaj maturanta Wagnera.

„Antonija je zaista odradila vrhunsku ulogu i kao što je i sama rekla, Županja joj donosi sreću. Dajući i tada izjave za medije je izjavila kako je svoju prvu nagradu osvojila upravo u Županji na Festivalu glumca i osvojila je nagradu za najbolju glumicu do 28 godina. Prošle nedjelje je osvojila ponovno nagradu u Županji i to za najbolju glumicu Festivala.“ – dodala je ravnateljica.

Cijela priča oko Slavonskog KaFe-a, festivala slavonskih kazališta, jako važna za požeško Kazalište, istaknula je, budući da se radi o novom festivalu koji je 2022. godine zaživio i svoje prvo izdanje imao upravo u Požegi.

„Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kojemu je cilj osnaživanje, povezivanje i suradnja slavonskih kazališta. U Slavoniji je pet profesionalnih kazališta, uz požeško Kazalište tu su Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku te Hrvatsko narodno kazalište Osijek. Nas pet kazališta zajedno surađujemo, radimo zajedničke predstave, a suradnja se očituje i u razmjenama predstava i gostovanjima. Sve s ciljem povezivanja slavonskih kazališta i jačanja istih na kazališnoj karti Hrvatske.“ – rekla je Valentina Neferović.

Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije “3. Dani požeškog kazališta” čije obilježavanje traje od 3. do 27. ožujka.

Ovo je treća godina provođenja ovog projekta, a kojim se kroz mjesec ožujak obilježavaju važni datumi za požeško Kazalište i kazalište općenito.

U ožujku se obilježava rođendan Gradskog kazališta Požega 10. ožujka, zatim Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka, kao i Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka. Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka, čime se zaključuje ova manifestacija.

„Svi ti datumi bili su razlog da mi pokrenemo manifestaciju naziva Dani požeškog kazališta. Raznoliki je program, od premijera dramskih studija, do večerašnje predstave, zatim dječje mađioničarske predstave „U čemu je trik?“, na kraju mjeseca nova komedija i premijera je San ivanjske noći. Večeras nam je na programu jedna izvrsna monodrama „Čitač ljudi“, mogu reći inspirativna monodrama koja nas uči i podučava kako izraziti sebe. Kako čovjek može upoznati sebe i otići toliko duboko u istraživanje sebe, od onih najranijih dana djetinjstva, pa sve do dobi u kojoj se pojedinac nalazi. Mislim da je to jedna kvalitetna predstava jer zaista se u ovom gostujućem dijelu trudimo ponuditi publici kvalitetan program, edukativan, zabavan i inspirativan.“  – rekla je ravnateljica Valentina Neferović, a cijeli program 3. Dana požeškog kazališta dostupan je ovdje.

Pri samom kraju razgovora najavili su još jednu novost koja je u Gradsko kazalište Požega došla s prvim danom ožujka, a to je prodaja ulaznica putem sustava Entrio.hr.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu