Gospodarstvo

U Požegi održan okrugli stol “Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti”

27-01-2024 • 11:38
Rva
U sklopu 11. Memorijala Duška Radića održan je okrugli stol pod nazivom „Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti“ i promocija knjige Ive Gregurića „Zapisi jednog lovca - drugi dio“.

U Republici Hrvatskoj, a moglo bi se reći posebice u slavonskim krajevima – lovstvo je tradicija. Trenutno je na području cijele države registrirano gotovo 70 tisuća lovaca s tendencijom pomlađivanja članstva. Usprkos tome, lovstvo i lovci su često označeni negativnim predznakom, a upravo to bila je tema održanog okruglog stola u Požegi pod nazivom „Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti“. Sudionici okruglog stola bili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, članica glavnog uredništva Večernjeg lista Petra Balija i direktor proizvoda Jutarnjeg lista Vladimir Janković, uz moderiranje Mislava Togonala. 

Uvod u temu dao je predsjednik Ivica Budor istaknuvši kako percepcija javnosti nije uvijek pozitivna, ali lovci sve više postaju dio društvene zajednice, posebice u situacijama pojave divljači u gradovima kada lovci otklanjanju potencijalne opasnosti za građane. Istaknuo je također kako se pojedinci uvijek nečime bave, a činovi pojedinaca se onda preslikaju na percepciju javnosti o čitavoj skupini.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je doprinos lovaca društvu vidljiv kroz učinkovito trošenje resursa, čuvanje ekosustava, bioloških bogatstava te da je lovstvo neophodno za održavanje ravnoteže između različitih sustava.

“Kao Ministarstvo poljoprivrede, osim što se bavimo zadaćama koje jesu najizazovnije, a to su zadržavanje interesa za proizvodnju hrane, bavimo se i infrastrukturom. Dosada smo se bavili određenom infrastrukturom kojoj je bio cilj olakšati život u ruralnom prostoru, kao što su društveni domovi, kulturni centri, sportska infrastruktura, vatrogasni domovi, dječji vrtići i nerazvrstane ceste. Poznajući pravnu regulativu fondova, smatram da je u tu infrastrukturu moguće uvrstiti i lovačke domove i mislim da ćemo morati naći neko rješenje što se tiče financijskih sredstava pa ćemo i o tome razgovarati u narednim mjesecima.” – rekla je ministrica Vučković. Istaknula je također kako Ministarstvo poljoprivrede brojne pozive usmjerava prema razvoju infrastrukture u ruralnim područjima, a smatra kako mi se mogao iznaći i model za financiranje ulaganja u lovačke domove. 

Direktor proizvoda Jutarnjeg lista Vladimir Janković negativne medijske natpise komentirao je kako neznanja uvijek ima i po njegovom mišljenju lovci nemaju izdvojeni problem po pitanju loših medijskih natpisa nego dijele sudbinu svih drugih grupa koje su na neki način zatvorene, u smislu članstva i specifičnosti zanimanja. Na tragu toga, svoje mišljenje podijelila je i članica glavnog uredništva Večernjeg lista Petra Balija koja je istaknula kako je u medijskom prostoru loša vijest, dobra vijest, jer javnost  nažalost u najvećoj mjeri zanimaju takve vijesti. Također je istaknula kako se negativni činovi pojedinaca preslikavaju na percepciju o svim lovcima.

Županica Antonija Jozić osvrnula se na drugačiju sliku lovaca u Požeško-slavonskoj županiji, koja je sasvim pozitivna jer su oni dio zajednice koji doprinosi u mnogim društveni, kulturnim i sportskim segmentima.

„Uistinu sam sretna i ponosna da je ovaj panel organiziran danas u Požegi, zahvaljujem predsjedniku Hrvatskog lovačkog saveza i svim lovačkim društvima koji su organizirali ovaj panel. Kad sam čula što je tema nisam znala što će mi biti pitanje, ali nekako sam povezala da je percepcija lovaca u Požeško-slavonskoj županiji možda drugačija od onoga što se nekad kroz medije uspije pročitati, oni negativni slučajevi. Mi smo mala sredina, lovstvo je ovdje tradicija i prisutno je preko 200 godina, ali lovci i lovačka društva nisu samo oni koji vode računa o šumi, divljači i očuvanju bio raznolikosti nego su i često dio zajednice. Uistinu su vidljivi i često su organizatori različitih humanitarnih aktivnosti, oni koji daruju biskupijski Caritas, koji se odazivaju na sve lokalne manifestacije ali i oni koji rade te manifestacije.“ – rekla je županica Jozić.

Županica Antonija Jozić također je istaknula kako u Požeško-slavonskoj županiji sve više raste zainteresiranost za ruralni i aktivni turizam, no i dalje su problem smještajni kapaciteti i nedostatak hotela na području županije.

„Zainteresiranost je velika i tu je ogroman potencijal koji tek treba iskoristiti. Lovnog turizma ima, ima među publikom onih koji u svojim smještajnim kapacitetima ugošćuju lovce iz cijele Hrvatske. Tu je veliki potencijal s obzirom na broj lovišta na području županije, ali ne samo lovni turizam kao takav već zasigurno u kombinaciji s drugim prirodnim i kulturnim bogatstvima koje imamo. Ono što je nedostatak i jedan veliki minus je taj što smo mi nažalost još uvijek županija koja u svom sastavu nema kategoriziran ijedan hotel. Sve su to prenoćišta, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s uslugom smještaja – međutim, vesele me projekti koji su najavljeni, ima i ovdje među publikom kandidata koji će graditi hotele na području Požeško-slavonske županije.“ – rekla je županica Jozić.

“Vesele me projekti koji su najavljeni, ima i ovdje među publikom kandidata koji će graditi hotele na području Požeško-slavonske županije.“

„Mi gradimo hotel u Velikoj, imamo i lovište u koncesiji i mislim da bez smještaja lovni turizam ne može uspjeti. Morate imati kompletnu ponudu, da taj gost može ostati barem tjedan dana kod nas.“ – rekao je Goran Šutalo, o čijem smo hotelu više pisali.

„Srušili smo staru zgradu, sad čekamo da se provede javna nabava. Imamo jedan mogući problem koji će biti, pošto smo tek u 12. mjesecu dobili saznanje da smo prošli s Mjerom, krajnji rok nam je 30. lipnja da bude sve gotovo. Moramo dobiti uporabnu dozvolu i da hotel počne raditi, to je problem. Što se tiče lovnog turizma, mi smo davnih godina upravo na tu temu i krenuli s prvom kućom koju smo uredili, tamo imamo dvanaest ležajeva i imali smo jako veliki odaziv, koji je u ovome trenutku malo problematičan jer su se promijenile koncesije lovačkih društava. Došli su neki pojedinci koji nažalost ne idu u tome smjeru da bi nešto napravili već su to ljudi koji su platili jako velike koncesije i sada to koriste isključivo za sebe. Mislim da možda Lovački savez ili tko već određuje uvjete natječaja koji se provodi, može nešto napraviti jer cijene koje su nekada bile su i bile donekle normalne, u ovom trenutku je to odskočilo gdje nekakav normalan čovjek neće ni ući u to. Mislim da treba tu nešto promijeniti, da se daje ljudima ili lovačkim društvima koji žele raditi jer dati nekome pojedincu nije dobar put.“ – rekao je Thomas Heinz Pandžić, vlasnik imanja Zlatni Lug.

Osim velikog potencijala za lovni turizam, Požeško-slavonska županija jedina je na području koje se održavaju natjecanja u lovnom streljaštvu na državnoj razini, a županica Jozić je istaknula kako je u planu i domaćinstvo europskog natjecanja.

„Ono što me izuzetno veseli je potvrda ministrice Vučković da će se pronaći nekakav model kroz koji će se financirati infrastruktura dobrovoljnih lovačkih društava. Ono što ja vidim kao veliki potencijal Požeško-slavonske županije su daljnja ulaganja na strelištu u Bzenici, s obzirom na to da je strelište u Hrvatskoj jedino na kojemu se trenutno održavaju državna natjecanja. Ne samo Županijsko natjecanje u lovnom streljaštvu i ne samo Kup Slavonije nego i državna natjecanja već dugi niz godina. Kako stvari stoje, mi smo kandidat i za Europsko natjecanje koje se održava iduće godine.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović istaknuo je kako će se ići u daljnja ulaganja na strelištu u Bzenici. Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić nadovezala se na pitanje o Bzenici te istaknula kako imaju izvrsnu suradnju s lovcima, ne samo kroz natjecanja već i kroz brojne manifestacije u kojima sudjeluju.

„Stvarno sam ponosna na to zajedništvo koje imamo, upravo kroz te manifestacije se približavaju stanovnicima, a oni počinju shvaćati zašto su lovci tako važni u našoj lokalnoj zajednici. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje.“ – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić osvrnuo se na pitanje generala Mladena Markača kad su u pitanju nagrade za lovačka društva na području grada Požege. Često ne razmišljamo na taj način, probao sam se sjetiti nekog društva ili lovca koji je dobio nagradu Grada Požege i nisam uspio – ispravit ćemo to, rekao je gradonačelnik Glavić.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor na samom je kraju naglasio kako je ovaj požeški panel početak promjene percepcije lovaca.

„Mislim da smo dosta toga pokrenuli, ministrica Vučković je započela temu mladih. Savez na proljeće počinje sa školom i lovačkim kampom za djecu, čekamo samo odobrenje Ministarstva. Ono što nas u svakom slučaju očekuje za traženje nekakvih sredstava i omotnica je ovo što sam na početku istaknuo. Da bi se mogla dobiti sredstva i da bi se mogli aplicirati na bilo što, mora biti rješivo vlasništvo. Toga još uvijek imamo, jako puno neriješenih statusa kad su u pitanju lovački domovi i njihova legalizacija. Prvo trebamo napraviti tu inventarizaciju i za što ćemo tražiti sredstva. Drugo što nas očekuje je težak proces, a to je edukacija rukovodstava lovačkih društava koja se moraju mijenjati. Većina društava se ne želi aplicirati na natječaje jer im je to previše dokumentacije. Sredstva postoje, to nije bezazleno, morat će doći do nekih promjena kroz edukacije i programe. Što se tiče samih elementarnih nepogoda, Savez je prošle godine isplatio 70 tisuća eura pomoći. Digli smo članarinu iz jednog razloga, da napravimo taj dio solidarnosti i osnovali smo fond iz kojeg će 100 tisuća eura godišnje ići tim udrugama za pomoć pri stradavanjima od poplava, požara ili vjetra kakvo je bilo. Želja nam je da se u te fondove uključe i neke druge institucije i organizacije koje budu mogle. Zadaća je za sada da se lovačke udruge i društva organiziraju i da budu spremne i voljne preuzeti odgovornost i javljati se na natječaje.“ – rekao je Ivica Budor, predsjednik Lovačkog saveza.

Sukus rasprave o percepciji javnosti bio je da je lovstvo potrebno sagledati u cjelini i potpunije ga prezentirati javnosti jer je najveći izvor dezinformacija, nedostatak informacija. Po završetku okruglog stola, prigodno je održana i promocija knjiga autora Ive Gregurića Zapisi jednog lovca I i Zapisi jednog lovca II – Priručnik za početnike.