Gospodarstvo

Hotel u Velikoj gradit će vlastitim sredstvima: „Stigla odbijenica iz Ministarstva“

23-10-2023 • 12:30
Rva
Hotel u Velikoj tvrtka Vinota d.o.o. gradit će vlastitim sredstvima nakon što su od Ministarstva turizma i sporta zaprimili Rješenje o odbijanju dodjele sredstava za projekt, poručio je Goran Šutalo.

Projekt od značajne važnosti za kompletan razvoj Požeško-slavonske županije, a ponajprije turizma – Hotel u Velikoj, tvrtka Vinota d.o.o. gradit će vlastitim sredstvima nakon što su od Ministarstva turizma i sporta zaprimili Rješenje o odbijanju dodjele sredstava za projekt, poručio je Goran Šutalo.

Hotel u Velikoj trebao je biti izgrađen i otvoren do 2025. godine, naglasio je Šutalo.

Naime, prijavitelj Vinota d.o.o. sudjelovao je u postupku dodjele bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma – GRUPA 1“, referentne oznake: NPOO.C1.6.R1-12.01. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO obavijestio je prijavitelja tvrtku Vinota d.o.o. dana 31. svibnja 2023. godine, da njegov projektni prijedlog „Poticanje zelene i digitalne tranzicije kroz izgradnju i opremanje Hotela Velika“ nije ispunio uvjete Poziva te je isključen iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Tvrtka Vinota d.o.o. je dana 13. lipnja 2023. godine dostavila prigovor na Obavijest kojim se na projektni prijedlog isključuje iz postupka dodjele, te su 11. listopada 2023. godine dobili Rješenje o odbijanju prigovora.

U objašnjenju je navedeno sljedeće: „Uvidom u kontrolnu listu stručnjaka za građevinski dio utvrđeno je kako je prijavitelj započeo s projektnim aktivnostima prije predaje projektnog prijedloga: Aktivnosti izvođenja predmetnih radova na planiranom zahvatu u prostoru, a temeljem prethodno ishođenih akata kojim se odobrava građenje smatra se početkom projekta te se daje prijedlog da se predmetna prijava isključi iz daljnje ocjene Prihvatljivosti projekta.“

U uputi o pravnom lijeku piše kako protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, već se tužbom može pokrenuti upravni spor, na što Šutalo dodaje kako neće doći do tužbe, već će radove završiti vlastitim sredstvima tvrtke Vinota d.o.o.

Goran Šutalo

„U lipnju smo dobili obavijest da nam se projekt ne prihvaća, mi smo na to uložili žalbu. Radi se o tome da oni tvrde, ima jedna lijepa rečenica o tome, da je započeta gradnja. To nije uopće tako i želim da javnost bude upućena u kompletnu situaciju od početka. Ne bi se ni prijavili na taj natječaj da je netko rekao da nismo kandidati zbog započete gradnje, a koja je napravljena 2002. godine. To se zove Brownfield investicija (ulaganje u postojeće kapacitete), to je jedna napuštena građevina koja se nalazi na području Parka prirode Papuk. Prije 3 godine je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina vidio taj objekt, a nakon toga je u posjet došla i ministrica Nikolina Brnjac. Mi smo izvršili prezentaciju projekta, moja pokojna kći Nikolina je održala prezentaciju kao tadašnji vlasnik tvrtke Vinota d.o.o., nosioca projekta i sadašnjih bazena u Aquaparku Shhhuma.“ – rekao je Šutalo.

„Nakon toga, kako su oni to sve vidjeli, rekli su mi da je to idealno i da se moramo prijaviti kada budu natječaji. No, prije nego što se otvore natječaj, pozvali su nas u Ministarstvo turizma i sporta da prezentiramo naš projekt, točno nas je državni tajnik Tonči Glavina pozvao. Kći Nikolina je izvršila prezentaciju i tamo su bili prisutni i naši konzultanti za provedbu tog projekta, tada natječaj još nije bio otvoren ali je bio prednacrt da se vidi što je projekt. Izvršili smo tu prezentaciju, gospodin Glavina je rekao kako je to je ogledni primjerak. I dobro, mi smo to poslali. Nakon što je natječaj otvoren, bili su neki uvjeti koje tada nismo mogli ispuniti pa smo morali preprojektirati, da bi dobili što više bodova, to je zeleno, digitalno i svi ti parametri. Mi smo to naravno preprojektirali i imali najviši broj bodova, a nismo mogli ni u snu imati da će nam netko nakon svega toga reći „Ne možete to dobiti, to vam je započeta gradnja“. Mi smo u žalbi napisali i dali primjer gdje se to financira u Europskoj uniji (ulaganje u postojeće kapacitete), međutim to nitko nije uvažio, to je jedna politička odluka.“ – dodaje Šutalo.

Stanje gradilišta u 2023. godini

„Nećemo se suditi jer jednostavno vidimo da je to politička odluka, novci imaju prioritet, a mi to nismo. Isti ljudi koji su prije tri godine svojim očima vidjeli ogledni primjer, sada kažu da to ne prolazi u natječaju. Hoću da javnost zna kako je moja dobra namjera bila 2025. godine imati otvoren hotel, imali smo zatvorenu financijsku konstrukciju i odobren kredit od HBOR-a, a danas HBOR-u moram javiti da prekidamo taj dio. Jer, Vinota kao takva je mlada tvrtka i nije spremna za takav projekt. Mi sada zaustavljamo taj dio.“- poručuje Šutalo.

Što dalje s hotelom u Velikoj…?

„Tvrtka Vinota d.o.o. će raditi onoliko koliko bude mogla, mi moramo tvrtku ojačati kako bi ona bila kreditno sposobnija, da izdrži kompletan teret hotela. Gornja granica za financijska sredstva u natječaju Ministarstva je bila 5 milijuna eura, a nama je po projektu za hotel potrebno 16 milijuna eura. Jedina stvar koje je meni žao u tome svemu je što se radi o pravoj investiciji za pokretanje puno stvari u našem kraju. Mi ćemo sada ići u to, otvaramo gradilište i nećemo stati, a koje će to godine biti gotovo – to ne znam. Mogu samo dodati kako smo u cijelom ovom procesu izgubili 50 tisuća eura i 4 godine čekanja.“ – naglašava Šutalo.

U projektu je planirano da hotel sadrži 101 sobu, dvije konferencijske dvorane, wellness i spa centar te 250 kvadrata unutarnjeg bazena, a izgradnja će najvjerojatnije ići u etapama.

„Nemamo se razloga siliti, svaka tvrtka i nekretnina mora stajati sama za sebe, mi ćemo to odraditi s vremenom i sa sredstvima koja budemo imali, ali neće biti do 2025. godine. Objektivno gledajući, taj arhitektonski dio ćemo mi brzo napraviti, ali onda ostaje opremanje i strojarstvo toplinske pumpe jer hotel je energetski neovisan. Mi bi već i prije krenuli s izgradnjom, da smo smjeli, ali čekali smo Ministarstvo. To je za nas završena priča, no evo naglašavam uvijek kako treba poslati istinu prema javnosti, a situacija je trenutno takva.“ – rekao je Goran Šutalo.