Gospodarstvo

Spašavanje stoljetne Malolisne lipe i revitalizacija Ginka

27-03-2024 • 07:23
Rva
Lipa je procijenjene starosti oko 100 godina i lošeg je fiziološkog stanja, dok je stablo Ginka na Trgu svete Terezije značajno boljeg fiziološkog stanja, no i na njemu je uočeno sušenje i odumiranje pojedinih vrhova grana.

Kako bi se produžio životni vijek Malolisne lipe na Trgu Matka Peića, provedene su mjere njezine revitalizacije ulaganjem ekoloških supstrata u zemlju. Lipa je procijenjene starosti oko 100 godina, lošeg je fiziološkog stanja, napadnuta je različitim bolestima, gljivama truležnicama, a unutar debla su uočene i šupljine.

“Znamo da izgled krošnje odgovara stanju korijena što znači da je korijenje ove lipe u dosta lošem stanju. Oko stabla smo izbušili deset rupa te u njih uložili prirodan, ekološki supstrat Herbafertil koji ima sposobnost obnavljanja korijena. Riječ je o patentiranom supstratu u suradnji sa Šumarskim fakultetom. Svaka vrećica supstrata producira 6-7 kg mladog korijena što znači da bi za oko godinu dana trebalo biti 60-70 kilograma mladog korijena koji će se razviti te opskrbljivati stablo hranom i vodom. Ovo je stablo već počelo odumirati i potreban mu je poticaj da ojača korijen, a time i krošnju”, pojasnio je Maks Udov, dipl. ing. šumarstva, tehnički direktor tvrtke Herbafarm Magnolija iz Zagreba.

Nakon ulaganja i prekrivanja supstrata uslijedilo je prskanje nadzemnog dijela tla prirodnim supstratom Eko Vital koji pomaže da se sve organske čestice, listovi i grančice pretvore u humus kako bi stablo dobivalo zrak i vlagu. Supstrat je stavljen i oko stabla Ginka na Trgu svete Terezije koje je značajno boljeg fiziološkog stanja, no i na njemu je uočeno sušenje i odumiranje pojedinih vrhova grana.

Izvor: komunalac-pozega.hr