Gospodarstvo

Preporuka voćarima: „Potrebno je izvršiti zimsko prskanje voćaka“

16-02-2024 • 07:48
Rva
Natprosječno toplo vrijeme tijekom veljače s danima  i temperaturom iznad 10°C pa čak i do 18°C pogodovalo je bubrenju pupova, ponajprije na breskvama, nektarinama i marelicama pa je potrebno izvršiti zimsko prskanje voćaka, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede

Natprosječno toplo vrijeme tijekom veljače s danima  i temperaturom iznad 10°C pa čak i do 18°C pogodovalo je bubrenju pupova, ponajprije na breskvama, nektarinama i marelicama pa je potrebno izvršiti zimsko prskanje voćaka, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede

Preporučujemo stoga voćarima, proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da čim prije izvrše tzv “Plavo prskanje” u fenofazi B (bubrenja pupova) protiv kovrčavosti lista ( Taphrina deformans), te uzročnika bakterijskih bolesti, a ujedno djeluje i na  uzročnika bolesti sušenja  cvjetova i grančica- monilija (Monilia laxa)i uzročnika šupljikavosti lista (Stigmina carpophila).

Prije tretiranja svakako bi trebalo skinuti tzv „mumije“ sa stabala (sasušeni lanjski plodovi puni infektivnog materijala), iznijeti iz voćnjaka ili zakopati. Upotrijebiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP,  Bordoška juha  20 WP Manica, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50 ,  Cuprablau Z 35 WG. Možete primijenitikombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Mineralno svijetlo ulje ili Bijelo ulje (mineralna ulja djeluju na prezimjela jaja lisnih uši, štitastih uši, jaja crvenog pauka)  + Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50, Cuprablau Z 35 WG ili primijeniti gotovu kombinaciju: Modro ulje.

Zimsko ili tzv “Plavo prskanje” obaviti po mirnom vremenu i u najtoplijem dijelu dana, sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka, utrošiti što više škropiva. Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom!

Foto: ilustracija/arhiva