Kultura

Premijera filma “Moć u glavi” uz koncert grupa Flash i Rukopotezno povlačilo

30-06-2024 • 18:47
Rva
Hrvatska i svjetska premijera filma održana je u sklopu trećeg izdanja Kazališnih ljetnih večeri Gradskog kazališta Požega tijekom petka, dok je u subotu uz reprizu filma održan i koncert grupa Flash i Rukopotezno povlačilo koje su opisane u filmu i čiji članovi su se okupili nakon 40 godina kako bi zasvirali zajedno.

Četvrti dokumentarni film autora Dalibora Platenika pod nazivom “Moć u glavi” donosi priču o nizu autorskih punk i novovalnih rock skupina koje su djelovale u Požegi u razdoblju od 1975. do 1991. godine. Nizom dokumentarnih snimaka u filmu se prikazuju i mjesta na kojima su mladi toga razdoblja izlazili, uživali u koncertima, organizirali predstave i izložbe, ali i brojne protagoniste toga vremena, autore glazbe i tekstova koji su obilježili scenu toga vremena.

Hrvatska i svjetska premijera filma održana je u sklopu trećeg izdanja Kazališnih ljetnih večeri Gradskog kazališta Požega tijekom petka, dok je u subotu uz reprizu filma održan i koncert grupa Flash i Rukopotezno povlačilo koje su opisane u filmu i čiji članovi su se okupili nakon 40 godina kako bi zasvirali zajedno. Ispunjeno gledalište uvodno su pozdravili ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović i autor filma Dalibor Platenik.

„U filmu se na poseban način govori o pokretanju kultnog požeškog mjesta SPOK-a, slavonsko-požeškog omladinskog kluba, koji je bio središnje mjesto okupljanja mladih ne samo kroz glazbu, već i kroz ostale grane umjetnosti. U popularnom SPOK-u gostovala su sva bitna imena glazbene scene toga vremena, a organizirane su i brojne izložbe, performansi, kazališne predstave iz sfere alternativnog i rock izričaja. Dio požeških rock-punk grupa, ili njihovi članovi postali su s vremenom i dio zagrebačke scene sredinom osamdesetih godina. Konkretno u filmu „Moć u glavi“ digitalno je obrađeno 13 autorskih grupa: Apatridi, Bliski susret, EX, Flash, Hare, Integrirani krug, Lost Brain, Married Body, Rubna lica, Rukopotezno povlačilo, Secto Limy, Sexa, V-efekt, Žak Fatalist, a donosi i više od 20 razgovora s protagonistima toga vremena“, pojasnio je Platenik te dodao kako je za potrebe filma digitalizirana velika količina 8 milimetarskih filmova vezanih uz grad Požegu, VHS snimaka i više od 60 tonskih audio zapisa pjesama s analognih traka i kazeta. Film je uz dokumentne kadrove sniman i u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Novom Vinodolskom, Singapuru, Amsterdamu i dakako u Požegi.

Ovaj je film istodobno i njegov autobiografski film, jer je bio dio požeške scene osamdesetih godina. Autor je do sada ostvario niz nagrada za dokumentarne filmove “Čovjek i drvo” i “Retro boom” od Singapura, Indije, Švedske, Italije, Sjedinjenih Američkih država i dakako Hrvatske. Platenik je najavio da će biti izdana LP ploča, na kojoj će se nalaziti svi bendovi iz filma s po nekoliko pjesama, a poanta je da će ti bendovi na taj način napokon biti upisani u povijest hrvatske rock kulture, što nažalost nisu imali prilike ostvariti osamdesetih godina. Gledatelji su mogli uživati u Kazalištu tijekom dva dana projekcije filma, a cijelu atmosferu s vanjske pozornice pogledajte u nastavku.

Foto: Gradsko kazalište Požega/Kazališne ljetne večeri FB