Kultura

Danas nam započinju Kazališne ljetne večeri, donose program u kazalištu i na vanjskoj pozornici

26-06-2024 • 13:25
Rva
Danas započinju „Kazališne ljetne večeri“ koje nam u Gradsko kazalište Požega dovode razne predstave za djecu i odrasle, dokumentarne filmove, koncerte pa čak i dječju operu.

Danas započinju „Kazališne ljetne večeri“ koje nam u Gradsko kazalište Požega dovode razne predstave za djecu i odrasle, dokumentarne filmove, koncerte pa čak i dječju operu. Sve o ovoj kulturnoj manifestaciji, koja se održava od danas, 26. lipnja pa sve do 12. srpnja, doznali smo od ravnateljice Gradskog kazališta Požega Valentine Neferović prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom”.

Programi u dvorani se naplaćuju, dok su programi na vanjskoj pozornici u dvorištu kazališta besplatni. Svakog četvrtka održat će se program za djecu, najavila je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Ovogodišnje Kazališne ljetne večeri otvara komedija Tere i Luce s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić u glavnim ulogama. Predstava koja govori o nama danas, a kao svaka dobra komedija nam uz puno zabave pruža i ogledalo, objasnila je Valentina. Ulaznice su rasprodane, no puno toga još slijedi tijekom programa Kazališnih ljetnih večeri tako da pronađite nešto za sebe i osigurajte si mjesto.

Sutra nam je na programu predstava za djecu iz ciklusa Drvo bajki – Princeza na zrnu graška. Svima poznata priča, pozivaju djecu i njihove roditelje da dođu i poslušaju interpretaciju glumaca te svima poznate bajke. Ulaz na vanjsku pozornicu je besplatan i svi programi četvrtkom započinju od 19,30, ali bilo bi dobro doći malo ranije zbog pronalaska mjesta.

U petak i subotu nas očekuje jedna filmska i glazbena poslastica. Riječ je o četvrtom dokumentarnom filmu autora Dalibora Platenika, koji obuhvaća period od 1975. do 1991. godine u Požegi. Film prati nastanak autorskih rock grupa, mjesta na koja se izlazilo, koncertna mjesta, autore glazbe i tekstova. U petak će biti premijera filma, dok će repriza biti održana u subotu. Ulaz je slobodan uz potrebnu rezervaciju ulaznica na broj 099/273-1616.

„Nakon filma na našoj vanjskoj pozornici održat će se koncert grupe Flash i Rukopotezno povlačilo. Jedna zanimljiva grupacija ljudi će se okupiti i svi koji žele poslušati, vidjeti, podržati ili se prisjetiti nekih prošlih vremena, dobrodošli su doći. Ključno je dodati pokretanje i tadašnjeg SPOK-a (Slavonsko Požeški omladinski klub) koji je obilovao programima ne samo rock koncerata već od predstava, projekcije filmova, performansa, video radova, izložbi, koje su uglavnom “pokrivane” alternativnim i rock izričajem.“ – najavila je Valentina Neferović.

U srpnju nam je prva na redu komedija „Tri radnika i miješalica“, tekst Dominika Karaule koji govori o apsurdu današnjice kroz prizmu troje radnika na gradilištu, a koje odražava trenutno stanje pojedinih sektora kojima smo svakodnevno okruženi. Predstava koja je nastala samostalno kao autorski projekt svojevrsna je misao koja prati ove mlade ljude i tek školovane glumce. Glumci su Anabela Sulić, Dominik Karaula i Toni Leaković.

S komedijama nastavljamo i dalje uz gostujuću predstavu Kazališta Moruzgva, Ništa im neće bit’. Priča o praznom gnijezdu, kući iz koje su otišla djeca koja to više nisu, a roditelji se odjednom nalaze sami, jedno pred drugim, prije nego jedno do drugog.

Prvog četvrtka u srpnju na programu je dječja predstava Kako kaže…?. Interaktivna glumačko lutkarska predstava u kojoj mali i veliki gledatelji zajedno s glumcima pričaju priču. Kroz igru svi zajedno stvaraju atmosfere i odlaze na putovanje divljom rijekom, gustom šumom, susreću razne životinje, vrlo gladnu gusjenicu, marljive pčelice, mudrog pauka i druge.

„Treći tjedan započinje 10. srpnja na vanjskoj pozornici uz naš Kazališni nokturno, večer poezije u produkciji Gradskog kazališta Požega. Ove godine čita se i govori poezija Danijela Dragojevića. Vjerujem da će interes biti velik i svi koji rade na tom programu se zaista pripremaju. Sigurna sam da će se mnogi na lijep jedan način upoznati s poezijom nedavno preminulog Danijela Dragojevića.“ – najavila je ravnateljica Neferović.

Ono što je posebno zanimljivo programski, a vezano je uz zadnji tjedan Kazališnih ljetnih večeri je gostovanje Hrvatskog kulturno prosvjetno društva Jelačić iz Petrovaradina i Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada. U sklopu dječjeg programa četvrtkom dolazi opera za djecu Šumska kraljica. Zadnjeg dana, 12. srpnja od 20 gostuje komedija Pouzdani sastanak, predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Od 22 sata održat će se službeno zatvaranje Kazališnih ljetnih večeri uz koncert domaće glumice Ružice Maurus.

„Nakon što odradimo Kazališne ljetne večeri, idemo na zasluženi godišnji odmor. Pripreme za novu kazališnu sezonu su već u tijeku, gotovo da je sve spremno, pod tim mislim na predstave i programe koje ćemo mi proizvoditi, dakle nove premijerne naslove. Posebno moram istaknuti da je iduća kazališna sezona nama 30. sezona, da slavimo trideseti rođendan Kazališta. To znači 30 godina je otkako je u Požegi osnovano Kazalište ovakvo kakvo je danas. Ta trideseta slavljenička sezona će biti u znaku te obljetnice, u jednom svečanom i slavljeničkom tonu. Program će biti kvalitetan i mogu najaviti da sezonu započinjemo s dvije premijere. Tako ćemo u rujnu imati premijeru predstave Grga Čvarak, a u listopadu nova komedija za odrasle Kokoška.”

“Mogu pozvati sve naše Požežanke i Požežane, kao i ostale žitelje naše županije da dođu u kazalište, da prate program Kazališnih ljetnih večeri i budu dio ovogodišnje kazališne čarolije jer kazalište puno nudi i puno daje zauzvrat. Možemo biti ponosni što imamo jednu dugu i lijepu kazališnu tradiciju u našem gradu i našoj županiji.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Informacije o predstavama mogu se dobiti na broj 099/273-1616 ili na  te Facebook stranici Kazališne ljetne večeri. Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće kupiti i putem sustava entrio.hr. Cijeli program dostupan je u nastavku.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu

VEZANI ČLANAK

Što nas sve očekuje ovog ljeta u Požegi?