Gospodarstvo

Poduzeće Vinum Academicum dobilo snažniji vjetar u leđa od strane Sveučilišta u Osijeku

07-03-2024 • 13:09
Rva
Vinum Academicum je prije svega nastavna baza, centar za istraživanje i tvrtka koja proizvodi vrhunska vina s kojima ćemo se pojaviti na tržištu, dodao je prorektor Drago Šubarić ovom prilikom, te naglasio kako će Nadzorni odbor dati sve od sebe da tvrtka napreduje.

Poduzeće Vinum Acacemicum d.o.o. dobilo je snažniji vjetar u leđa od strane Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, istaknuo je Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Naime, Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku postao predsjednik Nadzornog odbora, a to je način da poduzeće još aktivnije donosi svoje buduće poslovne odluke, dodao je Andrlić.

„Na taj način će poduzeće još aktivnije donositi svoje buduće poslovne odluke, donositi i nekakva poslovna rješenja te biti ono što je i glavni smisao tog poduzeća – osim što je tržišno aktivno, da bude mjesto gdje će znanstvenici obavljati svoje znanstveno istraživačke radove, pokuse i projekte.“ – rekao je prodekan Andrlić.

Vinum Acacemicum je prije svega nastavna baza, centar za istraživanje i tvrtka koja proizvodi vrhunska vina s kojima ćemo se pojaviti na tržištu, dodao je prorektor Drago Šubarić ovom prilikom, te naglasio kako će Nadzorni odbor dati sve od sebe da tvrtka napreduje.

Podsjetimo, akademska vina Zlatne doline su proizvedena u nastavnoj bazi Fakulteta ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objekt u sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorija za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, kao i nastavne prostore, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih nasada vinograda.

Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju. Dvadesetogodišnja tradicija proizvodnje vina stvara vrhunska vina koja nastaju pod budnim okom znanstvenika i studenata. Cjelokupno poljoprivredno gospodarstvo i prodaja vina je organizirana u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. što je trend današnjeg poduzetništva na razvijenim europskim tržištima.

U ponudi su brojne vinske sorte kao što su: graševina, pinot bijeli, pinot sivi, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon, itd. što daje široku lepezu vinskim znalcima za uživanje i sljubljivanje s autohtonim jelima koja se izučavaju na studiju Turizma i Enogastronomije u Požegi.