Kultura

Ovog vikenda održavaju se jubilarni 30. Cvjetići glazbe u Pleternici!

04-06-2024 • 11:39
Rva
Pred nama je vikend u kojem se spajaju dječja kreativnost, tradicija i ljubav prema izvornoj slavonskoj glazbi. 

Ovog vikenda održavaju nam se Cvjetići glazbe, jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj, a koji ove godine proslavlja svojih 30 godina postojanja. U emisiji „Jutro s Matkom“ najavili smo dječji tamburaški festival uz predsjednika Glazbenog društva Cvjetići glazbe Valentina Petranovića i prošlogodišnju pobjednicu Lanu Bobek koja je podijelila svoje iskustvo i dojmove.

U subotu, 8. lipnja održat će se Interpretacijsko-retrospektivna večer.

„Ove godine imamo 26 prijava, to je stvarno veliki broj. Uspjeli smo podijeliti izvođače na dvije večeri, što nam prošle godine nije bio slučaj. Prvu večer smo malo izmijenili, bit će interpretacijska i retrospektivna večer, dakle imat ćemo pjesme koje su bile prošle godine na Cvjetićima glazbe, uz naravno poznate tamburaške hitove.“ – rekao je Valentin Petranović.

U nedjelju, 9. lipnja održat će se Večer autorskih pjesama, a pobjednik Festivala dobiva mogućnost izrade video spota za svoju pjesmu.

„Ove godine imamo 15 prijava, jako je puno izvođača. Želim potaknuti ljudi koji pišu dječje tamburaške pjesme da nastave s radom jer nam je to nužno i potrebno. Ove godine će također za pobjednike biti izrada video spota. Mi se trudimo da taj spot i takva vrsta glazbe bude što kvalitetnije jer što više djeca slušaju tamburašku glazbu, oni će početi pjevati te pjesme. Želimo da taj zvuk i kvaliteta spota bude na jednoj kvalitetnijoj razini, a pobjednička pjesma će se pjevati i u revijalnom dijelu požeškog festivala Zlatne žice Slavonije. To nije u nekakvom materijalnom smislu nagrada, ali je promocija tvoje pjesme i uspomena za cijeli život.“ – dodao je Petranović.

Obje večeri Cvjetića glazbe započinju od 19 sati na prostoru Trga bećarca, a u slučaju kiše, program će se održati u Interpretacijskom centru Terra Panonica.

Prošlogodišnja pobjednica Lana Bobek za svoju je autorsku pjesmu „Dok postojim“ snimila i video spot, a natjecanjem u pjevanju se bavi od svoje pete godine.

„To mi je bilo prvo snimanje ikakvog spota. Malo sam stidljiva osoba, pa mi je u početku bilo nestvarno, ali s vremenom smo se opustili. Ansambl je moje društvo i bilo je zanimljivo s njima snimati, tako da sam provela lijep dan. Zadovoljna sam spotom, ali kod mene uvijek može bolje. Imam pet pjesama i natječem se od 2014. godine, kad sam imala samo pet godina, a od tad svake godine neku nagradu odnosim kući. Tu na ovom prostoru nema puno dječjih festivala gdje bi se mogla pokazati, ali uvijek idem s namjerom da pjevam, zabavim se i upoznam nove ljude.“  – rekla je Lana i dodala kako će se i ove godine natjecati na autorskoj večeri sa svojom pjesmom koju je napisao Antonio Berač.

Spot prošlogodišnje pobjedničke pjesme pogledajte u nastavku i vidimo se ovog vikenda u Pleternici na jubilarnim 30. Cvjetićima glazbe.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu

VEZANI ČLANAK

Iz Pleternice pozivaju na manifestacije u lipnju!