Održano drugo izdanje Graševina MasterClassa u Kutjevu
U Kutjevu je tijekom jučerašnjeg dana održano 2. izdanje Graševina MasterClassa u organizaciji regionalne udruge vinara Graševine Croatica. Manifestacija je okupila brojne ljubitelje vina i stručnjake iz industrije, a naglasak je bio na vinskim radionicama te degustacijskoj večeri.
Događanje je započelo u vinariji Krauthaker na lokaciji Vidim, uz promenadno kušanje pinota crnih Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a zatim se nastavilo u vinariji Galić, gdje je pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održana prva radionica pod nazivom “Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice”. Sudionici su imali priliku istražiti bogatu baštinu i raznolikost vina slavonskog podneblja, koja su prepoznatljiva po svojoj kvaliteti i karakteristikama.
Vinarija Sontacchi bila je domaćin druge radionice pod nazivom “Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja” uz vodstvo sommeliera Lugarića, a u fokusu su bile teme specifičnih karakteristika tla, klime i tradicije koje utječu na proizvodnju vina u ovom jedinstvenom vinorodnom području.
Graševina MasterClass u Kutjevu zaokružena je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir u Kutjevu, gdje su gosti imali priliku uživati u specijalitetima lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.
“Prošle godine smo prvi puta organizirali naš Graševina MasterClass, imali smo dvodnevno, a ove godine je to trodnevno događanje. Upravo to pokazuje da je odjek prošlogodišnjeg događanja bio dobar, što se tiče vinara i ljudi koje pozivamo, a to su prvenstveno predstavnici distributera, predstavnici stručnih medija i sommeliera, tako predstavljamo vinsko tržište. Želimo pokazati etikete i u drugom okruženu, jedno je kada se o njima govori financijski i količinski, ali ovdje se govori uz radionice i određena uspoređivanja. Naši gosti će tijekom tri dana imati ukupno pet radionica, dvije degustacijske večere, a nakon toga je festival u samom Iloku. Smatramo to našim ključnim i krovnim događanjem gdje predstavljamo, ne samo vina, nego ono što je naša regija – mislim da je to jako važno pokazati. Uz velike investicije koje su napravljene i reprezentativni objekti, uz novi restoran u Kutjevu imamo i prekrasne poglede kao i ovdje kod gospodina Krauthakera. To je mjesto gdje se ljudi oduševe kada dođu, čak i ljudi koji poznaju naše vinare i naša vina, kad dođu u ovo okruženje i vide jednu drugu percepciju Slavonije i hrvatskog Podunavlja, kroz vinsku regiju, ali i svih pet slavonskih županija na jedan novi način.“ – rekao je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.
Graševina MasterClass prilika je za promociju i unaprjeđenje svijesti o vinima iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja te poticanje suradnje među vinarima i vinskim entuzijastima. Ova manifestacija ponovno je potvrdila Kutjevo kao značajan centar vinske kulture u Hrvatskoj.