Scena

Što nas sve očekuje ovog ljeta u Požegi?

17-06-2024 • 14:19
Rva
Najavljen je bogat program Požeškog kulturnog ljeta koji sadrži ponešto za svakoga!

Predstavljen je program Požeškog kulturnog ljeta 2024., koji sadrži mnoštvo sadržaja u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege te ostalih gradskih ustanova, udruga i pojedinaca. Cijeli program dostupan je pri kraju članka.

„Požeško kulturno ljeto za cilj ima unaprijediti i proširiti granice umjetnosti i kulture. Ističući kao ključne elemente identiteta svakog pojedinca ali i svakoga grada. Program je i ove godine nastao kao rezultat jedne suradnje mnogih ustanova, udruga i pojedinaca, koji svojim kreativnim doprinosom obogaćuju kulturni život Požege.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Požeško kulturno ljeto službeno smo započeli proteklog vikenda uz HOPA fest – Hill open air fest, koji je doveo zvuk punka na Požešku goru te koji je pokupio pozitivne reakcije nakon svog prvog izdanja. Program se nastavlja ovog petka uz Ivanjski krijes, a kojim ćemo i službeno obilježiti početak ljeta. Tu je naravno i požeška 44. Kulenijada koju smo najavili proteklog tjedna, više o tome pronađite ovdje.

Srpanj započinjemo uz Požega Urban fest – Dobre vibracije #3! Koji je postao dvodnevna manifestacija, što znači dva dana plesanja i pjevanja uz Big band Požega i njihove goste. Dobre vibracije širimo 5. i 6. srpnja na prostoru bivšeg atletskog stadiona i Parka pod gradom.

„Uz Kazališne ljetne večeri i program Gradske knjižnice Požega, brojne su tu aktivnosti i u Društvu Naša djeca, zatim radionice u Gradskom muzeju Požega, a održavat će se i svirke u šetališnoj zoni. Nastavljamo i s Ljetom na Sokolovcu koje se prošle godine pokazalo kao zanimljivo događanje, a održat će se od 12. srpnja uz Hill view romantic fest. Ove godine smo također odlučili oživjeti dvorište Kuće Kraljevića, pa će se ovdje održati pub kviz, večer poezije i vinske večeri. Cijeli program bit će dostupan na više lokacija u gradu, kao i na društvenim stranicama te u uredu Turističke zajednice Grada Požege.“ – dodala je direktorica Šimunović Svoboda.

Ljeto u Knjižnici i ove godine donosi program za sve dobne skupine

Program Ljeta u Knjižnici donosi i ljetno radno vrijeme koje će trajati od 1. srpnja pa sve do 30. kolovoza. Ponedjeljkom i utorkom Knjižnica će biti otvorena od 13,30 do 21 sat, a ostatak tjedna od 7,30 do 15 sati.

„Mi u knjižnici nastavljamo s onom našom već poznatom paradigmom koja glasi da se u Knjižnici svaki dan nešto događa, a čak i preko ljeta i to za sve dobne skupine. Pripremili smo deset programa poticanja čitanja, istaknut ću samo vrlo popularni Sajam knjiga i akciju More preporuka. To sve znači da kada naši korisnici dođu tijekom ljetnog radnog vremena u Knjižnicu, odmah će doći na more preporuka knjiga koje su kolegice izdvojile za preporuku čitanja tijekom ljetovanja.“

„Sastaju se čitateljski klubovi, različite su aktivnosti poticanja čitanja za mlade i za djecu, a detalji o tome mogu se pronaći na našem webu ili u Knjižnici. Tijekom ljeta su također otvorene radionice i aktivnosti za djecu, što znači da djeca mogu doći u pratnji roditelja ili sami, mogu se priključiti nekoj od aktivnosti. Osim toga, pripremili smo aktivnosti za djecu i mlade na našem Odjelu za mlade i multimediju, izrađivat će se plakati, snimat će se TikTok preporuke za čitanje. Imat ćemo radionicu gostujuću radionice Ja sam zmaj i koja je usmjerena na to kako se nositi s velikim emocijama poput ljutnje, straha i tuge, a održat će se 26. srpnja. Također, ne miruju ni edukacije tijekom ljeta, tako da je u tijeku debatna radionica za odrasle. Tijekom sljedećeg tjedna kreće aktivnost Učenjem protiv demencije, učenje engleskog jezika za umirovljenike, a za koje se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti. Bit će i individualne edukacije za sve korisnike o čitanju e-Knjiga te ljetna radionica engleskog jezika za osnovnoškolce. U segmentu zabave imamo Obiteljski lego maraton za koji se zainteresirani isto mogu prijaviti, paralelno ide i Lego maraton za osnovnoškolce. Rješavanje mozgalica imamo na Znanstvenom odjelu i jednu aktivnost koja se zove Potraga u knjižnici, koja se održava na Odjelu. Dođite u Knjižnicu za vrijeme ljetnog radnog vremena, po knjige ili na neku od naše aktivnosti!“ – rekla je Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega. Cijeli program Ljeta u Knjižnici dostupan je ovdje.

Programu se i ove godine pridružilo i Gradsko kazalište Požega koje organizira svoje Kazališne ljetne večeri

Predstave za djecu, komedije za mlade i odrasle, premijera glazbeno-povijesnog filma, večer poezije, koncerti, sve nas očekuje na već dobro poznatoj lokaciji Gradskog kazališta Požega. Programi u dvorani se naplaćuju, dok su programi na vanjskoj pozornici u dvorištu kazališta besplatni. Svakog četvrtka održat će se program za djecu, najavila je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

„Ovogodišnje Kazališne ljetne večeri započinju 26. lipnja i traju do 12. srpnja. Već treće ljeto ih održavamo u ovom obliku u kakvom su sada, na već poznatoj lokaciji dvorišta i vanjske pozornice Gradskog kazališta Požega. Ovogodišnje Ljetne večeri otvara nam gostujuća predstava Tere i Luce, kazališta Planet Art, jedna hit predstava za koju vjerujem da će interes biti velik. Izdvojila bih dva događaja, to je premijera glazbeno dokumentarnog filma Moć u glavi, 28. lipnja te repriza idućeg dana 29. lipnja. Tu je i koncert grupe Rukopotezno povlačilo i grupe Flash pod vodstvom Dalibora Platenika, ali o tome će biti zasebna najava.”

“Također zanimljiv događaj je u dječjem programu, 11. srpnja imamo Šumsku kraljicu,nešto jedinstveno jer je to prva opera za djecu koju izvode djeca. U goste nam dolazi Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina i Muzička škola Isidor Bajić iz Novog Sada. Mislim da je to jedna atraktivna i lijepa priča, pa ovim putem pozivam djecu i njihove roditelje da dođu. U programu za odrasle nam je već poznati Kazališni Nokturno, večer poezije. Uz spomenuti koncert imamo i koncert prilikom zatvaranja Kazališnih ljetnih večeri, to će biti koncert naše Ružice Maurus. Kazališne ljetne večeri zatvara predstava Pouzdani sastanak, komedija Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Cijeli program, sadržaj i opis predstava, cijene i rezervacije redovno se objavljuju na našim društvenim mrežama i službenoj stranici Kazališta. Pozivam sve da provedu ljeto na programu Kazališnih ljetnih večeri.“ – rekla je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Informacije o predstavama mogu se dobiti na broj 099/273-1616 ili na te Facebook stranici Kazališne ljetne večeri. Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće kupiti i putem sustava entrio.hr. Cijeli program dostupan je u nastavku.

Program je nastao kao rezultat suradnje mnogih ustanova koje djeluju na području Požege, a svoje zadovoljstvo bogatim programom izrazila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović te je pozvala Požežane i sve goste grada da pronađu nešto za sebe i sudjeluju u Kulturnom ljetu u Požegi!