Politika

Županijska skupština odradila svoju 12. sjednicu

21-06-2023 • 19:24
Rva
Aktualni sat trajao je točno sat vremena, a vijećnici su prihvatili točke dnevnog reda, uz nekoliko rasprava koje su bile ili nisu bile vezane za dnevni red.

Županijska skupština Požeško-slavonske županije održala je svoju 12. sjednicu na kojoj se našlo 15 točaka dnevnog reda. Između ostalog, vijećnici su prihvatili Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2022. godinu, Prijedlog Odluke raspodjeli rezultata poslovanja Požeško-slavonske županije za 2022. godinu te Prijedlog I. Izmjena i dopuna proračuna Požeško-slavonske županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu.

Aktualni sat trajao je točno sat vremena, no pitanja nisu bila nešto novo o čemu se već nije pisalo – tijek radova na projektu RCK Panonika, tijek radova na zgradi Zavoda za hitnu medicinu u Požegi te najave za izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Pakracu, što je županica Antonija Jozić najavila prilikom gostovanja na RVA.

Također nešto što je najavljeno, no čekaju se određeni natječaji za ostvarenje tih ciljeva, je izgradnja sportske dvorane koju bi koristili učenici Gimnazije u Požegi, Osnovne škole Julija Kempfa te čak i učenici Glazbene škole Požega.

Na postavljeno pitanje od vijećnika Antonia Šarića o planovima za izgradnju nove sportske dvorane, o čemu je pitao i prilikom Sjednice u prosincu, županica Jozić ponudila je objašnjenje i odgovor.

„U tijeku je završetak projektno-tehničke dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole, iz razloga što se svi projekti moraju uskladiti s novim Zakonom vezano za građenje, ali i ispunjavanje svih preduvjeta koji su u natječajima za financiranje projekata iz fondova EU. Taj projekt će obuhvatiti dva projekta u jednom – izgradnju sportske dvorane i uređenje prostora bivšeg atletskog stadiona. Taj prostor amfiteatra planiramo staviti u funkciju kulture, kao što će i biti ovih dana kada imamo program Big banda Požega Tako da je taj projekt u dvije faze, jedan dio će se financirati iz ITU mehanizama za koji Grad Požega očekuje Odluku o odobrenju sredstava, a dio koji se odnosi na zgradu Gimnazije, nadamo se da će se financirati u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Mi ćemo završiti projektno-tehničku dokumentaciju kao Gimnazija, no u partnerstvu s Gradom Požegom ovisno o tome tko će biti prihvatljivi korisnik da bude prijavitelj projekta, da li Gimnazija ili Osnovna škola Julija Kempfa, kojoj također nedostaje dvorana. Interes je više škola da se ta dvorana izgradi, a planirano je na način da će biti trodijelna dvorana baš iz tog razloga. Natječaji za izgradnju sportskih dvorana bit će objavljen krajem ove godine ili početkom iduće, mi ćemo biti spremni.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Vijećnik Šarić također je postavio pitanje o budućnosti srednje škole u gradu Pleternici, zgrade koja je sagrađena no nije i opremljena te tamo još nije osnovana srednja škola.

„Ovdje jednu bitnu informaciju je važno reći: Požeško-slavonska županija iz svog proračuna nije uložila niti lipe u izgradnju, odnosno rekonstrukciju stare zgrade Sloge, u zgradu srednje škole u Pleternici. Ne možemo komentirati kao da smo neke novce tamo potrošili, a nismo izgradili dvoranu Gimnaziji. Ovaj dio koji je odrađen je odrađen isključivo iz proračuna Grada Pleternice i nekih ministarstava koji su u tom trenutku s nekim manjim iznosom uskočili i pomogli u sufinanciranju. Danas se priča o iznosu od 20 milijuna kuna, taj iznos nije točan, to je bio iznos procijenjene vrijednosti koliko treba da se zgrada stavi u funkciju bez opreme, a uloženo je oko pola od tog iznosa. Srednja škola u Pleternici temeljem Odluke o mreži škola u RH je previđena, ono što znam, a može i gradonačelnica Šarić govoriti o tome – od toga projekta se odustati neće, ići će se dalje u smjeru da se taj prostor završi. Ne možemo Pleternici uskratiti njihove težnje, kao i svakom gradu, da se razvijaju. Nitko nije osporio gradu Lipiku da osnuje Centar umjetne inteligencije, koji danas nadilazi okvire Slavonije.“ – rekla je županica Jozić.

Gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić dodala je kako nastoje sve svoje projekte financirati bespovratnim sredstvima fondova EU, a da će srednja škola jednog dana biti završena kad za to budu ostvarena sva sredstva i minimalno tehnički uvjeti za izvođenje nastave.  

„Mi u Gradu Pleternici već dugi niz godina radimo na isti način, pa tako i danas. Sve ono što ne moramo raditi vlastitim sredstvima, to ne radimo. Znamo jako dobro povući sredstva za sve naše velike investicije, za izgradnju i opremanje. Stoga nema razloga da ulažemo svoja sredstva u ovom trenutku jer znamo da natječaji dolaze. Mi smo tako odlučili i tako smo radili uvijek, a to je jedan veliki projekt koji će sigurno biti završen. Za usporedbu ću samo spomenuti našu Gradsku knjižnicu koja je građena 12 godina, a danas je jedan impozantni primjer u kojem svaki dan imamo minimalno 100 posjetitelja. Ako smo uspjeli to, uspjet ćemo i ovo, samo je potrebno malo strpljenja.“ – dodala je gradonačelnica Šarić.

Županica Jozić također se osvrnula na nedavni sastanak koji su odradili s ministrom Berošem, a gdje su dobili suglasnost za pokretanje postupka javne nabave uređaja za magnetnu rezonancu u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

„Ravnateljica Major i ja smo bile na sastanku u Ministarstvu zdravstva kod ministra Beroša i državnih tajnika te ravnatelja uvjeta, a nakon tog sastanka nam je Ministarstvo dalo prethodnu suglasnost za postupak javne nabave za magnet u pakračkoj bolnici. Nakon provedenog postupka javne nabave, a prije ugovaranja s dobavljačem uređaja, trebamo dobiti odobrenje Ministarstva za financijska sredstva kako bi mogli zatvoriti cijelu financijsku konstrukciju. Ono što znamo, taj magnet je pokvaren već jedno vrijeme, je u međuvremenu popravljen i koristi se i dalje. Međutim, to je magnet koji je darovan iz Opće županijske bolnice Požega za potrebe Bolnice u Pakracu te je krajnje vrijeme da se nabavi novi uređaj.“ – rekla je županica Jozić.

Županijski vijećnici prihvatili su i ostale točke dnevnog reda, uz nekoliko rasprava koje su bile ili nisu bile vezane za dnevni red. Prihvatili su tako Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2022. godinu, Prijedlog Odluke o prijenosu poslova na Ministarstvo financija – Poreznu upravu, Godišnje izvješće o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje od 2021 – 2027. godine, za 2022. godinu, Program dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije – prijedlog 2.

Osim toga, prihvaćen je Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno prehrambena zanimanja za šk. godinu 2023./2024. na području Požeško-slavonske županije.

Ostale točke dnevnog reda bile su Prijedlog Odluke o odricanju od prava prvokupa za nekretninu k. č. br. 73, k. o. Pakrac, Prijedlog Odluke o odricanju od prava prvokupa za nekretninu k. č. br. 1369/3, k. o. Požega, Prijedlog Odluke o odricanju od prava prvokupa za nekretninu k. č. br. 1190, k. o. Požega, Prijedlog Rješenja o imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Požeško-slavonske županije, Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta za zdravlje Požeško-slavonske županije, Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Statuta Doma za starije i nemoćne osobe Velika, te Prijedlog za davanje suglasnosti na odluku o promjeni djelatnosti Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

Valja naglasiti kako su vijećnike dočekali novi laptopi, a koji će im olakšati sudjelovanje na Županijskim skupštinama i pregled svih materijala u digitalnom obliku.