Kultura

Amfiteatar atletskog stadiona ostaje – Požega će dobiti novi prostor za kulturna događanja

27-12-2022 • 13:14
Rva
Inicijativa za otkapanjem tribine te potom jazz i urban festivali ponukali su nadležne da amfiteatar vrate u funkciju i uklope u novi projekt dvorane

Atletski stadion u Požegi izgrađen je 1950. godine. Na njemu su prve sportske korake učinili učenici obližnjih škola, rekreativci, ali i vrhunski sportaši i budući državni prvaci. Srednja i zlatna požeška generacija i danas se sa sjetom prisjeća atletskog stadiona. Vidio je on više od sporta – druženja, političke mitinge, ljetne pjesme uz gitaru, prve ljubavi, pa i prva pijanstva i koješta drugo.

Požeški športski savez

Mlađe generacije o ovom kultnom mjestu danas mogu samo slušati, jer stadion nije dočekao proslaviti svoju pedesetu godišnjicu. Na toj lokaciji 1998. godine započela je izgradnja nove zgrade Gimnazije. I od tada, zadnjih četvrt stoljeća, Požega nema atletski stadion. Nizale su se ideje i planovi, no do današnjeg dana još uvijek nismo uspjeli pronaći lokaciju na kojoj bi se izgradio novi atletski stadion.

Jedan manji dio, južna strana stadiona s tribinom, uspjela je igrom slučaja preživjeti. Izgradnju Gimnazije pratili su problemi sa sudskim epilogom, a u jednom trenutku odlučeno je da će se sportska dvorana na tom dijelu stadiona graditi nekad u budućnosti. I taj plan dvorane stoji već četvrt stoljeća. Tadašnje generacije gimnazijalaca su završile svoje obrazovanje. Završila su Gimnaziju u Požegi možda i njihova djeca, a da dvorane vidjeli nisu.

Kako to obično biva, svako trenutno zlo za neko dobro u budućnosti. Nakon što je nova Gimnazija dovršena, preostali dio tribine je zatrpan zemljom i iza škole je ostala ledina gdje je trebala doći nesuđena dvorana. U proljeće 2017. godine učenici Gimnazije pokrenuli su inicijativu da se na tom prostoru održi koncert za maturante. Lukavo su to učinili u lokalnoj izbornoj godini, i za ideju dobili potporu Grada Požege i osnivača Gimnazije Požeško-slavonske županije, u čijem je vlasništvu lokacija. S tribine je prvo mehanizacijom uklonjena zemlja i raslinje, a ostatak radnom akcijom svih građana dobre volje.

Godinu dana kasnije ovaj prostor u svoj program uključili su organizatori tadašnjeg Aurea Festa Požega. Krajem ljeta 2018. godine na bivšem atletskom stadionu održan je Aurea Jazz Fest, te po prvi puta Aurea Urban Fest. Lokacija se pokazala punim pogotkom jer su Big Band Požega, Marko Tolja, Cubismo, TBF i brojni drugi gosti ponovno oživjeli požeški amfiteatar. Uspješan program Aurea Festa Požega na bivšem atletskom stadionu ponovio se i 2019. godina, a onda je sve usporila i zaustavila pandemija.

Gašenjem Aurea Festa Požega ekipa koja je organizirala jazz i urban festival odlučila je, uz financijsku potporu Grada Požege, ove godine održati prvi Požega Urban Fest – Dobre Vibracije. Tema prvog izdanja bila je Požega reunion, okupljanje požeških glazbenika koji su svoje uspješne karijere ostvarili izvan Požege, pa i granica Hrvatske.

Boljeg mjesta za ponovno ujedinjenje od ruina atletskog stadiona, požeških Pompeja, nije bilo. Inicijativu da se prostor revitalizira prepoznala je i vlast, pa je opstanak i uređenje najavila županica Antonija Jozić gostujući jutros u programu RVA.

„U suradnji s Gradom Požegom radimo na projektu uređenja amfiteatra atletskog stadiona. To je dio za koji su Požežani izuzetno vezani i koji je na neki način identitet grada Požege. Želimo ga urediti i dati ga na korištenje svih građankama i građanima grada Požege.“, najavila je Jozić.

Dodaje kako je sportska dvorana kraj Gimnazije i dalje u planu, a ima i pomaka. Učinjena je revizija projektno-tehničke dokumentacije, jer danas nije moguće proći sa starim projektima na natječajima za EU fondove, iz razloga što su ti projekti rađeni po zakonu bez komponente korištenja obnovljivih izvora energije.

Dvorana je nakon revizije dokumentacije pozicionirana tako da se ne uklanjaju tribine atletskog stadiona, već će se obnoviti i ispred njih će biti oformljen prostor za kulturna događanja, što je vidljivo iz vizuala.

Preostaje još da se ostvari i dugo priželjkivana ideja izgradnje novog atletskog stadiona. Bila je to tema i posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Grada Požege, na kojoj se moglo čuti da gradska vlast ima želju započeti s konkretnim rješavanjem situacije, a to bi u 2023. godini moglo za početak biti definiranje lokacije novog atletskog stadiona.