Društvo

Započela je proslava Dana grada Požege – brojne aktivnosti tijekom cijelog ožujka

02-03-2023 • 07:15
Rva
Upravo o tome, kao i brojnim sadržajima i programima koji nas očekuju tijekom cijeloga mjeseca, razgovaralo se s pročelnicom Majom Petrović i direktoricom Turističke zajednice Grada Požege Mirnom Šimunović Svoboda u emisiji „Jutro s Matkom“.

Počeo je ožujak, mjesec u kojem grad Požega tradicionalno obilježava svoj Dan grada. Duga je to tradicija koju su Požežanke I Požežani očuvali stoljećima. Upravo o tome, kao i brojnim sadržajima i programima koji nas očekuju tijekom cijeloga mjeseca, razgovaralo se s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Majom Petrović i direktoricom Turističke zajednice Grada Požege Mirnom Šimunović Svoboda u emisiji „Jutro s Matkom“.

Približavamo se već 800. obljetnici prvog spomena grada Požege, a u prigodi skorašnjeg Dana grada, koji će i ove godine naravno biti organiziran manje ili više na tradicionalni način, uz mnoštvo popratnih događaja, naglasila je pročelnica Petrović.

„Možemo reći kako su neke priče toliko posebne da prežive stoljeća, pa tako i priča o fratru koji je poveo narod i oslobodio Požegu od osmanlijske vlasti na dan sv. Grgura, 12. ožujka 1688. godine. Grgurevo je požeški vinogradarski običaj. Prema predaji, toga su se dana Požežani, predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem Sokolom, okupili na požeškom brdu Sokolovcu te su pucajući iz tipova otjerali Turke iz Požege. Zbog velike buke koju su topovima stvarali Požežani, Turci su se preplašeni povukli iz grada. Tako govori predaja, a Grgurevo je dobilo naziv po Grguru Velikom, čiji se spomendan sve do kraja 1969. godine slavio 12. ožujka. Međutim, 12. ožujka u Požegi se nastavio slaviti kao Grgurevo, zadržavajući pod tim imenom sjećanje na dan i proslavu oslobođenja Požege od osvajača pod kojima je Požega bila oko 150 godina.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Kako piše gđa. Rahela Jurković u svojoj knjizi „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“, od 2000. godine Grgurevo i Dan grada Požege, posljednjih se godina slavi na dva načina.

„Jedan bi se mogao nazvati službenim, koji uključuje program koji osmišljavaju Grad i Turistička zajednica Grada Požege, a takav se program produžuje i na dane uoči samog Grgureva. Drugi način slavljenja Grgureva je onaj tradicijski koji podrazumijeva privatne i intimne proslave u krugu obitelji i prijatelja vinogradara. Ta se dva programa nadopunjuju i isprepliću te je tada Požega u jednoj posebnoj atmosferi slavlja, popraćenoj zvucima topovske paljbe koja dolazi iz vinograda u brdima iznad grada. Prijatelji i gosti izvan Požege dolaze taj dan u grad, a većina njih su oni koji redovito na Grgurevo posjećuju svoje požeške prijatelje u njihovim vinogradima. Godine 2007. rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske utvrđeno je da požeški vinogradarski običaj Grgurevo ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Program obilježavanja počinje već u srijedu 1. ožujka, a što nas sve očekuje reći će nam direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Program obilježavanja započinjemo 1. ožujka i to jednom kreativnom aktivnošću za djecu koja će se održati u našoj Gradskoj knjižnici pod nazivom „Putujem gradom s Matkom Peićem“ i to tijekom cijeloga dana. Ono što bih izdvojila iz ovog bogatog programa svakako je subota 11. ožujka. Ona će biti u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 11,15 sati sa Željezničkog kolodvora, ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku.“ – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 12 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“.

„Manifestacija će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno-gastro ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi. Za dobru atmosferu ove će se godine pobrinut Slavonske lole, klapa Cambi i Žute dunje, a tu si i nastupi naših kulturno-umjetničkih društava. Nedjelja, 12. ožujka rezervirana je za 6. obiteljski izlet Požeškom gorom u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica, a toga će se dana održati i Dan otvorenih vrata Centra za posjetitelje Požeška kuća.“ – rekla je Mirna.

Ova nam je godina u znaku 100. obljetnice rođenja našeg sugrađanina Matka Peića, kojemu je u čast također organiziran bogat kulturni i znanstveni program.

„Grad Požega je od 10. veljače središte znanstvenih i kulturnih zbivanja u Slavoniji. Naime, Grad Požega, Gradski muzej Požega, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi – HAZU, Gradska knjižnica Požega i Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić” povezali su se kako bi dostojanstveno obilježili obljetnicu rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih povjesničara umjetnosti. Dužnost svih nas je doprinijeti očuvanju i promociji ove ostavštine, jer uistinu imamo na što biti ponosni. Grad Požega podržava rad svih ustanova i udruga koje doprinose ovom očuvanju, te se zalaže za promociju likovne umjetnosti i književnosti. Nastojat ćemo i dalje pružati podršku za promociju našeg kulturnog dobra.“ – rekla je Maja Petrović.

„Nadamo se da će dani Matka Peića pod nazivom „Sto godina s Požegom“ biti dobro prihvaćeni na zadovoljstvo publike koja željno iščekuje nove programe.“

„Uz izložbu koja će sve do 16. ožujka biti otvorena u našoj Gradskoj knjižnici, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić” održat će promociju zbirke „Skitnje obojene ljubavlju“ koja je posvećena upravo Peiću. Tu je i predavanje Milana Bešlića na temu Matka Peića koje će se održati 16. ožujka kada ćemo otvoriti i izložbu akvarela Davorina Radića nastalih upravo u čast ovoga nam znamenitog sugrađanina. Posebno je važno spomenuti i Znanstveni skup koji će se održati u petak 3. ožujka u organizaciji Hrvatskog zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Gradskog muzeja i Gradske knjižnice Požega.“ – dodala je Maja.

Uz obilježavanje 100. obljetnice rođenja našeg sugrađanina Matka Peića, tu si i brojni drugi programi, a više o tome rekla je direktorica Mirna Šimunović Svoboda.

„Uz sve do sada spomenuto, moramo spomenuti i naš međunarodni festival plesa, Požeški Plesokaz, koi se zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar ove godine održava 22. put. Ovogodišnji Plesokaz održat će se u Gradskom kazalištu Požega od 3. do 5. ožujka. Zatim, također već tradicionalno, Povijesna postrojba Gradska straža Požega pripremila je predavanje i javnu tribinu posvećenu Grgurevu. Ovogodišnja tema javne tribine je Povijest kapele sv. Vid i kulturne baštine običaja Grgureva, a održat će je profesorica Mihaela Markovac i to u petak 3. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega s početkom u 18 sati.“

„Zatim tu je i obilježavanje Dana žena koje se u našoj Gradskoj knjižnici Požega održava već desetu godinu zaredom, a kako kažu u ovoj ustanovi – posvećeno je ženama grada Požege.“

„Podrazumijeva organizaciju književnih susreta i drugih događaja kojima se ističe važna uloga žena u književnosti, politici, ekonomiji, kulturi te u društvu općenito. Ove godine, uz potporu Turističke zajednice Grada Požege, Dan žena u Knjižnici obilježit će koncert pod nazivom Tri priče, poznatih glazbenica Meri Jaman, Anita Valo, poznatije kao Meritas i Jelena Radan – za koncert su nažalost sva mjesta popunjena od nedavno. Ne smijemo izostaviti ni 53. Dane Glazbene škole Požega koji će trajati od 6. do 10. ožujka, kao ni Koncert Požeškog tamburaškog orkestra koji će se održati u Gradskom kazalištu Požega u petak 17. ožujka. Brojni i sportskim programima dio ovogodišnje proslave Dana grada, pa će se tako održati i 19. malonogometni turnir Grada Požege, 20. Kup Grada Požege u gađanju samostrelom, te 17. odbojkaški turnir.“ – rekla je Mirna.

Bogat program očekuje nas i u Gradskom kazalištu Požega, gdje će se održati 2. Dani požeškog kazališta i predstava u povodu Dana grada.

„Kao i svake godine, Gradsko kazalište Požega i ove godine u prigodi obilježavanja Dana grada priprema premijeru nove predstave. Ove godine je to predstava pod nazivom „Sanjarova priča“ u režiji Roberta Raponja, a koja će premijerno biti izvedena uoči samog Dana grada, u petak 11. ožujka u 20 sati. Uz „Sanjarovu priču“ tu je premijera nove predstave Male škole kazališta koju ćemo imati priliku pogledati u ponedjeljak 20. ožujka s početkom u 18 sati, a ništa manje važno nije i spomenuti obilježavanje Svjetskog dana kazališta 25. ožujka koje će ove godine u Požegi biti obogaćeno dramom Marijana Matkovića “Slučaj maturanta Wagnera” u režiji Jasmina Novljakovića.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović, cijeli program aktivnosti Grgureva pronađite ovdje.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.