Društvo

Manifestacija “Zeleno-plavo” i koncert Gazda u Požegi

12-03-2022 • 13:34
Tena Protić
Dan grada Požege i Grgurevo građani su proslavili na Trgu Sv. Trojstva uz manifestaciju "Zeleno-plavo" i koncert Gazda.

Obilježavanje Dana grada Požege i Grgureva nastavilo se na Trgu Sv. Trojstva gdje je manifestacija “Zeleno-plavo” okupila mnoštvo građana. Cilj manifestacije je unaprijediti i promovirati komplementarne mogućnosti turističke ponude obalnog i kontinentalnog područja Hrvatske.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije, koju nakon dvije teške godine napokon možemo ponovno doživjeti u našem gradu, su Obrtnička komora Požeško-slavonske županije, Udruženje obrtnika Požege, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, te Turistička zajednica Grada Požege, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Svoje specijalitete su predstavili članovi obrtničkih komora iz Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko–srijemske, Dubrovačko–neretvanske, Varaždinske, Primorsko–goranske, Karlovačke, Istarske, Osječko–baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Zadarske, Brodsko–posavske, Šibensko–kninske i Sisačko–moslavačke županije, te predstavnici Obrtničke komore Grada Zagreba.

Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi povodom Dana grada Požege

Prisutnima su se obratili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk.

“Dobro došli u grad Požegu, poseban pozdrav svima vama koji ste došli iz drugih krajeva naše Domovine, da bi zajedno s nama uveličali proslavu Dana grada i Grgureva. Zaista u ovom lijepom danu i vremenu, siguran sam da ćemo se zabaviti, da će vam Požega biti dobar domaćin i da ćemo se tradicionalno ovako okupljati i idućih godina.” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

“Dobro došli u grad Požegu, grad bogate kulture, baštine i tradicije. Ali i grad koji već stoljećima živi sa svojim obrtnicima. Požega je sjedište gospodarskog razvoja naše županije, još u 18. stoljeću imala je obrtničke cehove. Stoga svi vi obrtnici koji ste danas ovdje, želim vam poslati poruku iz snažne Požege. Grada koji se želi razvijati u obrtništvu i svim ostalim segmentima života, a ovo je jedan od načina na koji se to čini. Međusobnom suradnjom i zajedništvom.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Također je održana dodjela nagrada za likovni natječaj povodom Dana grada.

Naime, u sklopu obilježavanja Dana grada, Društvo „Naša djeca“ Požega u suradnji s Gradom Požegom, pripremilo je likovni natječaj namijenjen svim polaznicima predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola od prvog do osmog razreda.

Natječaj je osmišljen u sklopu programa obilježavanja Dana grada Požege pa je stoga i tema natječaja bila upravo Požega, njezini motivi i prepoznatljivost.

Stručno povjerenstvo u sastavu Vera Ćuže Abramović, Monika Kostić i Ivana Terman od pristiglog 121 likovnog rada, izabralo je 20 najuspješnijh, dok su naši sugrađani pobjednike odabrali brojem „lajkova“. Za njih su bogate nagrade osigurali igraonica Happy kids Požega, Školska knjiga, Pizzeria Mamma mia i slastičarna Dolce vita, Foto Kaća te Gradska knjižnica Požega.

Prvo mjesto osvojila je Ema Senjak iz 8.d razreda OŠ Julija Kempfa, mentor Ninoslav Pirović. Drugo mjesto osvojila je Nika Glavaš, učenica 8.a razreda OŠ Julija Kempfa. Treće mjesto osvojila je petogodišnja Iva Bubalo, polaznica Dječjeg vrtića Požega, mentorice su Vera Raguž i Daniela Relota. Četvrto mjesto osvojila je Nika Trupinić, učenica 8.a. razreda OŠ Julija Kempfa. Peto mjesto Ivona Pustički, učenica 1.c, Područne škole Vidovci, mentorica Vlasta Jezerčić.

Građane su također zabavljala i dva požeška kulturno-umjetnička društva.

U prvom dijelu programa predstavili su se ženska vokalna sekcija Folklornog ansambla Požega sa svima nam dobro znanim starogradskim pjesmama. U drugom dijelu izveli su pjesme i plesove požeškog kraja. Drugo Kulturno umjetničko društvo je Požeška dolina, osnovan krajem 2009. godine i okuplja 50-ak članova svih uzrasta. Oni su izveli Običaj pudarenja pod nazivom „Vinogradu, moj debeli ‘ladu…“.

Građani su također uživali u popodnevu uz tamburaški sastav Gazde, a cijelu atmosferu pogledajte u videu.

Niti bi Požeški festival bio tako velik da nije bilo Gazda posljednjih gotovo tri desetljeća, a ne bi ni Gazde bile ono što jesu da nije bilo Požege i Požeštine. Ljubav između Gazda i Požege traje dugo i trajat će.