Društvo

Vratili se u neka davna vremena te proizveli kruh i krafne s divljim kvascem

16-02-2023 • 08:43
Rva
Tako su se pomoćne pekarice i pekari uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena te proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.

U pekarskom praktikumu Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Tako su se pomoćne pekarice i pekari uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena te proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.

“Divlji kvasac nazivamo starterom, starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga se stvori, može ga se imati zauvijek. Postoje starteri koji su stari godinama i srce su jednih od najpoznatijih pekara na svijetu, neki čak imaju i svoja imena, starter je živ, u njemu se nalazi kvasac i mliječna kiselina, a kvasac proizvodi CO2 te je zaslužan za prozračnost.”

“Priprema divljeg kvasca u našem pekarskom praktikumu trajala je 10 dana…”

“Sourdough ili kruh od kiselog tijesta te krafne koje su od njega proizveli zaista su bile fantastične. Doznajemo da se isplatila svaka minuta koju su uložili u ove prekrasne pekarske proizvode. Zaključujemo da zbog njihova okusa i kvalitete, trend povratak tradiciji u pekarstvu je sasvim opravdan, a može se lijepo i naplatiti.” – poručili su iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

VEZANI ČLANAK

Projekt 100 dana škole – 100 staklenki s kolačima