Društvo

Projekt 100 dana škole – 100 staklenki s kolačima

09-02-2023 • 10:23
Rva
Zanimljivom eTwinning projektu priključila se Poljoprivredno-prehrambena škola Požega na inicijativu i uz koordinaciju profesorice Tonke Šarić.

Zanimljivom eTwinning projektu priključila se Poljoprivredno-prehrambena škola Požega na inicijativu i uz koordinaciju profesorice Tonke Šarić. Riječ je o međunarodnom, više puta nagrađivanom projektu “100 dana škole” kojem se Škola iz Požege po prvi puta priključila, a kroz njega provode niz aktivnosti povezanih s brojem 100.

Projektom učenice i učenici sa svojim profesoricama razvijaju strukovne i poduzetničke vještine, kao i rad u timu.

“Osmišljavaju, razvijaju i proizvode različite proizvode iz struke te ih nude na tržište putem naše Učeničke zadruge Ratarnica. Jedan od tih proizvoda osmislili su sa svojom profesoricom Tonkom Šarić učenice i učenici zanimanja prehrambeni tehničar. Tijekom kreiranja ovog proizvod obuhvatili su sve međupredmetne teme, a primarno su željeli integrirati temu Održivi razvoj koja uključuje održivosti – okoliša, društvo i ekonomiju te njihovu međuovisnost.”

“Tako su prikupili 100 odbačenih staklenki te ih pripremili kao novu ambalažu. Kroz prehrambenu tehnologiju ispekli su različite vrste keksića većinom od lokalnih sirovina te napunili 100 recikliranih staklenki po 100 grama. Kako bi staklenke bile atraktivnije učenici su izradili 100 visećih kartica s pozitivnim porukama. Radeći ih razvijali su međusobne odnose te učili surađivati. Od učenica i učenika doznajemo kako im je bilo zanimljivo i poticajno raditi ovaj proizvod te kako su posebno uživali izrađivati kartice s pozitivnim porukama. Ovim aktivnostima neizostavni su bili online alati s kojima učenici izvrsno barataju.Tu je neizostavna Canva, Padlet, Lino it, Hiper docs i drugi.

“Izradi i pripremi suhih kolača u staklenci pridružile su se i profesorice: Katarina Džalto, Dijana Garbin, Mira Ćaćić, Melita Prološčić i Tatjana Abramović. U idućim objavama izvijesti ćemo vas o drugim proizvodima koje su osmislile naše učenice i učenici zajedno s profesoricama u okviru eTwinning projekta 100 dana škole.” – poručili su iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Izvor Poljoprivredno-prehrambena škola Požega