Crna kronika

U prometnim nesrećama teško ozlijeđene dvije osobe

02-10-2023 • 09:46
Rva
U prometnim nesrećama teško ozlijeđene dvije osobe

Izvješće Policijske uprave požeško-slavonske: U subotu 30. rujna 2023. oko 23.40 sati u blizini mjesta Nova Lipa, 21-godišnji vozač koji je prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog negativnih bodova upravljao motociklom, prešao je vozilom na lijevu stranu kolnika, sletio u putni kanal te udario u betonski propust za oborinske vode. Nakon udara došlo je do prevrtanja motocikla i pada vozača na poljoprivrednu površinu.

U prometnoj nesreći 21-godišnjak je teško ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te slijedi daljnje utvrđivanje svih okolnosti nastanka navedene prometne nesreće.

U nedjelju 1. listopada 2023. oko 16.15 sati u mjestu Bjelanovac, 19-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom, izlaskom iz blagog zavoja udesno, uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom, te prešao na suprotnu prometnu traku gdje je lijevim kotačima zahvatio putnu bankinu. Nakon toga se vozilom vratio u svoju prometnu traku i prednjim dijelom udario u zaštitnu ogradu i sletio na zemljanu površinu gdje je došlo do višestrukog prevrtanja vozila.

U prometnoj nesreći 19-godišnjak je teško ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) kao i na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja.

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 77 prekršaja, od čega izdvajamo sedam prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 38 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja.

Najveća novčana kazna

Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u subotu 30. rujna 2023. oko 1.10 sati u Požegi u Ulici Matice Hrvatske gdje su policijski službenici u prometu zatekli 24-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,12 promila upravljao osobnim automobilom.

Vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 1.320,00 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

VEZANI ČLANAK

Kako spriječiti tragedije u prometu? EU razmatra nove smjernice za mlade vozače