Društvo

U Požegi djeluje 39 smještajnih objekata, a zabilježen je i porast dolazaka turista

07-06-2023 • 11:30
Rva
„Navike turista se mijenjanju, no kakva god budućnost turizma i putovanja bila, jedno je sigurno – ljudska želja i potreba za novim iskustvima i upoznavanjem drugačijeg u stanju je nadjačati eksterne prepreke i potrebno je samo uložiti truda u edukaciju i informiranje kako bi turizam budućnosti bio održiviji, pravedniji i ekološki osvješteniji.“

Funkciju direktorice Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda preuzela je prije godinu dana, a na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj povodom najave Festivala kulena&vina osvrnula se na proteklu godinu i rezultate rada. U posljednjih godinu dana Turistička zajednica Grada Požege nastojala svojim radom obuhvatiti sve zakonske zadaće i odraditi sve planirano, ali i brojne neplanirane aktivnosti koje su imale izravan utjecaj na unapređenje ili promociju grada, naglasila je Mirna.

VEZANI ČLANAK

Minea, Ella, Ivana Banfić i Leteći odred u Požegi – Festival kulena&vina

Sve su aktivnosti koordinirane s brojnim dionicima u gradu i rezultat su uspješne suradnje, ideja i međusobnog djelovanja svih koji su na bilo koji način uključeni u turizam grada.

„Bez toga ne bi mogli biti ostvareni i takvi predstavljaju snažan motiv za intenzivan rad u sljedećem razdoblju. Ono što je potrebno izdvojiti su brojne odrađene manifestacije u organizaciji TZ Grada Požege poput Požeškog kulturnog ljeta, Fišijade, Zlatnih žica Slavonije, u suradnji s Gradom kao organizatorom festivala, Martinja & Okusa jeseni, Adventa koji je prema natječaju portala Gradonačelnik.hr osvojio 8. mjesto u kategoriji velikih gradova i time Požegu svrstao ispred primjerice Dubrovnika i Rijeke na što ipak mislim da trebamo biti ponosni. 2023. godinu započeli smo Vincelovom na Požeškoj gori, zatim požeškim gradskim maskenbalom, manifestacijom koju smo ponovno pokrenuli i koja je okupila izuzetno veliki broj kako natjecatelja, tako i posjetitelja.“

„Potom smo obilježili Dan grada Požege i u suradnji s Obrtničkom komorom PSŽ i Udruženjem obrtnika Požega, odradili još jednu manifestaciju „Zeleno – plavo“ s ciljem povezivanja kontinentalne i jadranske Hrvatske. Održali smo Uskršnji sajam, a potom i tradicionalni Požeški kotlić, danas smo najavili Festival kulena i vina, a očekuje nas do kraja lipnja i Požega Urban fest, festival dobrih vibracija, koji će i ove godine, zahvaljujući Big Bandu Požega, naš grad staviti u središte hrvatske urbane glazbene scene, dok je u pripremi i bogat program Požeškog kulturnog ljeta kojega ćemo također vrlo brzo predstaviti javnosti.“ – rekla je Mirna.

Kada je u pitanju suorganizacija događanja, posebno su ponosi na suradnju ostvarenu s Gradskom knjižnicom Požega u prigodi obilježavanja ovogodišnjeg Dana žena kada su koncert održale Jelena Radan, Anita Valo i Meri Jaman, poznatije kao Meritas, kao i na suradnju s Gradskim kazalištem Požega u prigodi Valentinova.

U studenom 2022. godine javnosti je predstavljen Projekt „Centar za posjetitelje „Požeška kuća”, koji predstavlja novi tip turističke ponude i podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine.

„S Požeškom kućom od samoga početka imamo izvrsnu suradnju i trudimo se zajedničkim snagama svim našim posjetitelja ponuditi i najbolju uslugu. Prema statističkim podacima sustava eVisitor u razdoblju od 01. lipnja 2022. godine do 01. lipnja 2023. na području grada Požege ostvareno je 9.742 dolaska, od kojih je 6.881 domaćih turista i 2.861 stranih turista. U istom razdoblju ostvareno je 18.605 noćenja od kojih je 11.756 domaćih turista i 6.877 stranih turista. U odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, broj noćenja porastao je za 3,31 posto dok je broj dolazaka porastao za 14,88 posto.“ – naglasila je.

Na dan 01. lipnja 2023. godine u Požegi djeluje 39 smještajnih objekata s 426 raspoloživih kreveta.

„U planu nam je i izrada nove turističke brošure grada koju planiramo predstaviti krajem ljeta, odnosno uoči Festivala Zlatne žice Slavonije. Cilj je da bude u skladu s marketinškim ciljevima turizma Požege, Požeško-slavonske županije te, posljedično, i regije Slavonije – a to su povećanje prepoznatljivosti destinacije kroz promociju turističkih proizvoda, s ciljem povećanja turističkih pokazatelja i to usmjeravanjem na primarnu – enogastroturisti, sportski rekreativci i sekundarnu ciljanu skupinu – osobe motiviranje kulturnom baštinom. Brošura je nastavak kreiranja prepoznatljivog brand identiteta Turističke zajednice Grada Požege, kao dijela branda destinacije Zlatna Slavonija, s ciljem isticanja njegovih posebnosti i prepoznatljivosti.“

„Svakodnevno su djelatnici Turističke zajednice bili na usluzi posjetiteljima, poslovnim partnerima i gostima koje stručno dočekujemo, informiramo i upoznajemo s ponudom grada, a često ih i odvedemo do željene lokacije i s ponosom predstavljamo turističke lokalitete. Na usluzi smo i građanima grada Požege, društvima, udrugama i ustanovama koji imaju ustaljenu naviku da pri odlasku na putovanje izvan Požege, kao i prigodom dočeka svojih gostiju, bilo da je riječ o sportskom, kulturnom ili drugim događajima, dijele promotivne materijale i originalne suvenire.“ – dodala je Mirna.

Buduće aktivnosti turističke zajednice Grada Požege bit će usmjerene poticanju privatnog i neprofitnog sektora te lokalnog stanovništva, potpora i usmjeravanje javnih organizacija u stvaranju ponude i novih proizvoda, samostalne promocije nositelja turističke na ciljnom tržištu te stručno osposobljavanje stanovništva za bavljenje turizmom.

„Navike turista se mijenjanju, no kakva god budućnost turizma i putovanja bila, jedno je sigurno – ljudska želja i potreba za novim iskustvima i upoznavanjem drugačijeg u stanju je nadjačati eksterne prepreke i potrebno je samo uložiti truda u edukaciju i informiranje kako bi turizam budućnosti bio održiviji, pravedniji i ekološki osvješteniji.“ – naglasila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Foto: arhiva rva.hr i TZ Grada Požege