Društvo

Tko će pripremiti najljepšu slaninsku ružu na ovogodišnjem Slanvinu?

13-05-2023 • 08:13
Rva
Najava: 7. Festival slanine i vina "Slanvin 2023." održat će se 20. svibnja u Kaptolu.

Najavljen je 7. Festival slanine i vina “Slanvin 2023.”, koji će se održati kao i dosadašnjih godina u Kaptolu. Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale sa obiteljskog stola.

7. Festival “Slanine i vina Slanvin 2023.” održat će se 20. svibnja na prostoru Sportskog parka u Kaptolu s početkom u 16 sati.

U zajedničkoj organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk. Više o sada već tradicionalnom festivalu rekao je organizator Vladimir Protić ispred Udruge Požeški čuvari baštine.

“Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati, opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača.“ – rekao je Vladimir.

“Mi zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri.”

“To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, da li uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Jako je bitno izrezati okomite i vodoravne rezove kroz slaninu, ali pravilno ih napraviti, jer kad se stavi na štap i počne peći na vatri, ta slanina se počinje motati i otvarati – čineći slavonsku ružu.“ – dodao je.

Međunarodno i Međužupanijsko ocjenjivanje kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap Kaptol, na najbolji način prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina.

„Održava nam se i 16. Županijsko ocjenjivanje vina, na tom će događaju biti dodijeljene sve šampionske titule te plakete. Osim toga, bit će izloženo vino u malim bačvicama koje su pripremljene za sljubljivanje slanine i vina. Slanina se ne može degustirati sama, ljudi budu žedni, stoga je tu vino – i to ponajbolja vina županije i nešto iz Mađarske. Imat ćemo pravu priliku napraviti manifestaciju koja slavi slaninu i vino.“ – rekao je Vladimir.

Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina

“Kad imamo manifestaciju na otvorenom, organiziramo da tu dođu i naši OPG-ovci, naši proizvođači rukotvorina, suvenira, proizvođači sira, meda, suhomesnatih proizvoda… Dajemo im priliku da svoje proizvode izlože. Vidimo da posjetitelji vrlo rado kupuju na takvim sajmovima, jer znaju porijeklo te robe i znaju da je kvalitetna.” – dodao je Vladimir.

VEZANI ČLANAK

Ocijenjeno 20 slavonskih ruža na 6. “Slanvinu” u Kaptolu

Organizatori pozivaju ekipe koje se žele natjecati u pečenju „slaninske ruže“, a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino.

Prijave ekipa na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili SMS i viber na broj 098/464-174

“Svi se mogu prijaviti, nema nikakve kotizacije, natjecatelji dobiju jedan štap i jednu tablu slanine. Pozivamo sve na još jedan izazov, da se okušate u pripravljanju prave delicije “slaninske ruže” i družite cijelo poslijepodne i večer u Kaptolu.” – rekao je za kraj Vladimir Protić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.