Društvo

Ocijenjeno 20 slavonskih ruža na 6. “Slanvinu” u Kaptolu

22-05-2022 • 10:53
Tena Protić
Natjecatelji su od table slanine trebali pripremiti najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet kojeg cijene mnogi.

Održan je 6. „Festival slanine i vina Slanvin 2022.“, ove godine također međunarodno natjecanje, jer su „slaninsku ružu“ pripremale ekipe iz susjednih država. Ukupno se odazvala 21 ekipa majstora u pečenju slanine a vrsni majstori su prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine. Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo općine Kaptol, organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine.

Natjecatelji su od table slanine trebali pripremiti najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet kojeg cijene mnogi.

“Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 6. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Nakon dobre i slasne pečene slanine brojni posjetitelji na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, s 15. Županijskog i Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2022.” – rekao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine.

Na ocjenjivanje je pristiglo 20 odlično pripremljenih “slaninskih ruža”, jer jedino ekipa “Z brda i zdola” nije uspjela zadatak izvesti u zadanom vremenu. Jednoj ekipi je u tijeku pečenja izgorio štap, pa je njihova “slaninaska ruža” završila u vatri. Ovo samo govori da i nije baš tako lako ispeći slaninu i dobiti pobjedničku ružu.

Nagradu za umjetnički dojam, svoje slanine i ukupnog aranžmana koji su predstavili ocjenjivačkoj komisiji, osvojila je ekipa pod rednim brojem 11, vinara iz mađarskog Sologereka, koji su usput rečeno odnijeli i zlatne medalje za kvalitetu svojih vina.

Prvo mjesto jedinstvenom ocjenom svih četiri člana žirija, pod vodstvom Domagoja Ciganovića, odnijela je slaninska ruža ekipe pod brojem 2 kaptolačkih vinara “Vino-kap”, a glavni majstor u pečenju bio je Vlado Zubović.

Drugo mjesto osvojila je Ekipa pod brojem 3, mješovita ekipa natjecatelja iz Pakraca i Požege, a glavni majstor za slaninsku ružu bio je Mato Petrišić. On je na prvom Slanvinu bio pobjednik, a inače kaže da ide na brojna gastro natjecanja, jer voli kuhati, a još više družiti se.

Treće mjesto osvojila je Ekipa pod rednim brojem 16 iz Češljakovaca. Svi su nagrađeni poklon paketima butelja Vinarije Krauthaker iz Kutjeva, plaketama i nagradama Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna i Požeških čuvara baštine.

Sve natjecatelje je za vrijeme pečenja bodrio načelnik općine Mile Pavičić ispred pokrovitelja manifestacije, i predsjednik Vinokapa Ferdinand Novak, koji su pozdravili sve posjetitelje i na kraju uručili nagrade.

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije.
Nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo uz glazbu u živo, a bećarac u kolu odveo je ovu popodnevnu gastro manifestaciju u večernje sate.