Kultura

Sutra se održava završna svečanost projekta “Cesarić u Cesariću”

24-01-2023 • 09:40
Tena Protić
„Završna svečanost je na neki način kruna ovog projekta."

Osnovna škola “Dobriša Cesarić” Požega već 18 godina odaje počast ovom velikanu pisane riječi i Požežaninu čije ime njihova škola nosi. Svoju počast uz sve aktivnosti Cesarićevih dana, posebno odaju kroz projekt „Cesarić u Cesariću“. Ovogodišnja tema je čovjek, a provedbom projekta nastoje i dalje povezati sve izvannastavne skupine i prikazati motiv čovjeka, objasnila je voditeljica projekta Blanka Đimoti Zima prilikom gostovanja u emisiji „Školsko zvono“.

„Prije 18 godina nastala je ideja da, kako nosimo ime Dobriša Cesarića, da povežemo njegovo stvaralaštvo, a isto tako i stvaralaštvo naših učenika kroz jedan projekt. Projekt u kojem ćemo okupiti sve naše izvannastavne skupine, njih je negdje oko tridesetak u našoj školi. Kroz individualni rad, rad s darovitim učenicima, s učenicima koji nastoje pokazati nešto više – motive iz Cesarićeve poezije prikazati široj publici.“ – rekla je Blanka.

Dio aktivnosti su već proveli, a svake godine održe i prigodan program povodom dana rođenja Cesarića, polaganjem vijenca na njegovu rodnu kuću.

„Projekt započinje negdje u rujnu svake godine, s planovima i s dijelom aktivnosti. Upoznavanje novih autora, književnika, te pripremanje zbirke Staza. No, najsvečaniji dio je polaganje vijenca na rodnu kuću Dobriše Cesarića. To je bilo 10. siječnja, učenici su pripremili kratak kulturno-umjetnički program i zapravo svečano ušli u ovaj dio aktivnosti vezano za projekt. Također imamo i izložbu, prošle godine smo ju postavili u Gradskoj knjižnici Požega, a ove godine smo ju odlučili postaviti u školi. Sve likovne i kreativne radionice su radili na temu „čovjek“, a sve radove su izložili u školi. Tako da građanstvo i roditelji te učenici s ostalih škola, mogu doći i pogledati izložbu.“ – dodala je Blanka.

Za 20. godišnjicu obilježavanja planiraju jednu veliku izložbu kojom će se prisjetiti svih godina projekta.

„Održana je i literarno-likovna radionica blackout poezije grafički oblik pjesme, tu radionicu smo pripremali za snimanje jednog priloga Hrvatske radio televizije o našoj školi. Radionica je nastala u sklopu aktivnosti literarne skupine, učenici su pisali svoje radove. Isto tako, radili su neke nove stvari kao što je blackout poezija i grafički oblik pjesme. Grafički oblik pjesme pokušat ćemo i digitalizirati, tako da nam je to jedna novina koju radimo s našim informatičarima. Blackout poezija je jedan oblik poezije kada učenici tekstualno imaju i likove intervencije uz sami tekst. Učenici dakle pišu svoje tekstove, prozne i pjesničke, a mi ih objavljujemo u digitalnom ili tiskanom izdanju. Nastojat ćemo oblik Staze ove godine tiskati, nadamo se da će uskoro biti predstavljanje.“ – objasnila je.

Kako bi zabilježili sve svoje aktivnosti i sačuvali ih na jednom mjestu od zaborava, odlučili su snimiti dio toga.

„U Gradskom kazalištu Požega ili ako radimo s Gradskom knjižnicom Požega, ne mogu se predstaviti sve izvannastavne skupine. Tako da smo ove godine osmislili način da se predstave i ove ostale skupine – kreativne, likovne, glazbene, dodatne… Učenici su zajedno sa svojim mentorima snimili kratke video uratke koji će biti uklopljeni u jednu reportažu o svim događanjima na radionicama.“ – dodala je Blanka.

Ove srijede u Gradskom kazalištu Požega održava se završna svečanost projekta „Cesarić u Cesariću“.

„Završna svečanost je na neki način kruna ovog projekta. Predstavit će se brojne izvannastavne skupine, učenici i njihovi mentori, 25. siječnja s početkom u 18 sati. Suradnja je ovo i s Glazbenom školom Požega, kao i s Plesnim studijom Marine Mihelčić te s Osnovnom školom Antuna Kanižlića. Ovom prilikom pozivamo naše sugrađane i sugrađanke da se pridruže ovom prekrasnom programu.“ – rekla je Blanka Đimoti Zima.

Cijelu emisiju poslušajte na našem Mixcloud-u.