Kultura

Prigodno obilježen dan rođenja pjesnika Dobriše Cesarića

10-01-2023 • 12:23
Rva
Učenici i djelatnici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ tradicionalno obilježavaju godišnjicu rođenja polaganjem vijenca na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće.

Na današnji dan u Požegi je 1902. godine rođen pjesnik Dobriša Cesarić, a učenici i djelatnici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ tradicionalno obilježavaju godišnjicu rođenja polaganjem vijenca na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće. Ove godine po 18. put provode projekt “Cesarić u Cesariću”, a uz učenike prisutni su bili zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo te djelatnici Osnovne škole “Dobriša Cesarić”.

Sve je uvodno pozdravila ravnateljica Osnovne škole “Dobriša Cesarić” Lidija Pecko.

“Naša Škola ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika Dobriše Cesarića. Tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo se pjesnikova rođendana, ukazujemo čast i ujedno nastavljamo rad na školskom projektu “Cesarić u Cesariću”. Projekt ove godine broji 18. godinu rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. Voditeljica projekta je Blanka Đimoti Zima, a ja vas pozivam na svečanu završnicu projekta 25. siječnja u Gradsko kazalište Požega.” – rekla je ravnateljica Lidija Pecko.

Nekoliko prigodnih riječi imali su zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

“Danas je uistinu poseban dan za naš grad, prisjećamo se i spominjemo pjesnika Cesarića. Spominjemo velikana koje je u mnogočemu obilježio prošlo stoljeće kada su pjesme u pitanju. Znao je opisati kišu koja evo i danas pada, znao je opisati lijepe trenutke, bio je uistinu magičan u svojim stihovima. Djeco, spomenite ga svaki puta kada ste u prilici, znam da ga se učenici Osnovne škole “Dobriša Cesarić” prisjećaju s osobitim ponosom, tako i nastavite. Čestitam svima koji ovaj projekt “Cesarić u Cesariću” već 18 godina provode.” – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

“Grad koji ne obilježava svoje velikane, koji ne živi za svoje velikane i koji ih se ne sjeća – nije grad. Grad koji to radi ovako prekrasno s mladim ljudima svake godine, uistinu može biti ponosan. Kako na pjesnika Dobrišu Cesarića, tako možemo biti ponosni i na vas sve mlade koji sa sjećanjem na njega provodite ovaj projekt.” – rekao je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

U mjesecu siječnju na neki način živimo s Cesarićem i otkrivamo svo ono bogatstvo koje postoji u bogatim riznicama pjesničke riječ, naglasili su učenici.

Njegove pjesme su ostale i opstale, bez obzira na sva kretanja i promjene u društvu. Ljudi su ih prihvatili kao svoje, čitaju ih i dalje, recitiraju i pišu o njima. Njegove pjesme su im motiv i inspiracija. Cesarić nam u svojim pjesmama ostavlja bogato nasljeđe simbolističko-impresionističke poezije vješto ugrađene u svoje iskaze koji se, na prvi pogled, čine jednostavnim, no, zapravo su rečenično zgusnute akustičke i vizualne impresije, rečenično iskazane spoznaje o životu i raskošne slike.

U književnosti se Cesarić prvi put, kao četrnaestogodišnjak, pojavio 1916. godine pjesmom “I ja ljubim” koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama Lirika objavljuje 1931. godine i za nju dobiva nagradu Jugoslavenske akademije. Surađuje u mnogim listovima i književnim časopisima, kao što su: Pobratim, Književna republika, Savremenik, Kritika, Hrvatska revija, Vienac… Objavljivao je i književne prikaze, a njegova poezija i danas je omiljena u širokim čitateljskim krugovima. Svi, pa čak i oni koji nisu ljubitelji čitanja znaju bar jedan Cesarićev stih, pa se uz mnoštvo kapi “Slapa” njegove himne o zajedništvu, “Voćka poslije kiše” i danas njiše u mnogim srcima. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Umro je 18. prosinca 1980. godine u Zagrebu.