Kultura

Spektakularnim nastupom četiri vrhunska pijanista održana Inauguracija novog klavira Glazbene škole Požega

22-11-2023 • 08:17
Rva
Inauguracijski koncert su odlučili napraviti nešto spektakularnijim nego što to inače biva, pa su pozvali četiri vrhunska pijanista - Srđana Čaldarovića, Petra Klasana, Ivana Krpana i Konstantina Krasnitskog, da pokažu sve zvukovne mogućnosti novog klavira.

Glazbena škola Požega pohvalila se nabavkom još jednog vrijednog instrumenta, klavira Steinway & Sons Model C. Škola već posjeduje vrhunski klavir iste marke Model D, a nabavka još jednog je sada dokaz kvalitete požeške Glazbene škole na karti glazbenih škola u Hrvatskoj. Inauguracijski koncert su odlučili napraviti nešto spektakularnijim nego što to inače biva, pa su pozvali četiri vrhunska pijanista – Srđana Čaldarovića, Petra Klasana, Ivana Krpana i Konstantina Krasnitskog, da pokažu sve zvukovne mogućnosti novog klavira. Bilo je zaista gušt slušati kako je Koncertna dvorana ispunjena predivnim tonovima, onako kako samo vrhunski glazbenici znaju priuštiti.

Ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević na samom je početku pozdravio svu prisutnu publiku, a koncertu su prisustvovali i županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, ravnatelji ustanova i predstavnici udruga i društava s područja Požeško-slavonske županije.

Vrijednost klavira iznosi 152.408,00 EUR, a od čega je Požeško-slavonska županija osigurala 55.000,00 EUR, Grad Požega 34.300,00 EUR, dok je ostala sredstva osigurala Škola kroz mjere višegodišnje štednje.

„Nama je ovo možda čak i događaj desetljeća, no nije bilo lako opravdati kupnju još jednog klavira, s obzirom na to da smo prije nepune četiri godine već kupili veliki koncertni klavir, jedan od najvrjednijih instrumenata na svijetu. Tada nas je prekrasnim koncertom za inauguraciju tog klavira počastio naš hrvatski, nadaleko poznati pijanist, Aljoša Jurinić. Što smo dobili s tim klavirom? Postali smo jedna od poželjnijih destinacija u regiji za organiziranje koncerata, snimanje CD-a ozbiljne glazbe, naravno i prije toga smo mogli ugostiti kvalitetne umjetnike, međutim, s ovako vrhunskim instrumentima – dobili smo pažnju onih najvećih.“

„Prošle godine smo organizirali simfonijski koncert kada smo ugostili Orkestar mladih glazbenika iz Zagreba. Tada smo u medije izašli s informacijama kako će se u našoj Požegi nakon gotovo 40 godina ponovno moći čuti zvuci simfonijskog orkestra. Nadalje, sve smo češće organizatori raznih natjecanja i ostalih sadržaja na državnoj i međunarodnoj razini. Ono najbitnije je da smo dali vjetar u leđa našem klavirskom odjelu i sada smo došli do toga da su naši klaviristi na ljetnom roku pri upisu u najprestižniji studij u državi, onaj u Zagrebu – od ukupno deset mjesta, naši učenici su zauzeli tri. Kada se to pogledate iz perspektive da u Hrvatskoj postoji 35 srednjih glazbenih i umjetničkih škola, onda pokušajte zamisliti koliko je to veliki rezultat naše Škole.“ – rekao je ravnatelj Alen Kovačević pri svom uvodnom govoru. Više o uspjesima učenika u protekloj školskoj godini, ravnatelj je govorio prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“, a to možete pronaći ovdje.

Ravnatelj Kovačević je zatim pozvao Zrinku Turalija Kurtak, urednicu vijesti iz kulture Hrvatske radiotelevizije, da detaljnije predstavi četiri pijanista koji će sudjelovati u inauguraciji klavira. Ona je istaknula kako je ravnatelj za ovaj koncert okupio jednu reprezentaciju iskustva i mladosti, te kako nije lako okupiti četiri vrsna pijanista u isto vrijeme, za jedan ovakav koncert. Pijanisti Srđan Čaldarović, Petar Klasan, Ivan Krpan i Konstantin Krasnitski su jedva dočekali pokazati publici što su pripremili, a svi koji su sinoć bili u Koncertnoj dvorani, moći će se složiti kako će ovaj koncert ostati upisan u mnoga lijepa sjećanja po svojoj posebnosti.