Kultura

Inauguracijski koncert za novi klavir večeras u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega

21-11-2023 • 12:03
Više o novom klaviru, inauguracijskom koncertu, ali i rezultatima s kojima se može pohvaliti jedna od najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj Alen Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Uz sve uspjehe koje postižu učenici Glazbene škole Požega, vođeni vrhunskim nastavnicima u odlično opremljenoj školi, kupili su koncertni klavir marke Steinway & Sons model C, a koji će predstaviti danas na Inauguracijskom koncertu. Više o novom klaviru, inauguracijskom koncertu, ali i rezultatima s kojima se može pohvaliti jedna od najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj Alen Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Ulaz na Inauguracijski koncert je besplatan, a održat će se danas u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega s početkom 19,30 sati.

„Samo su dvije tvornice u svijetu koje proizvode taj vrijedni instrument, u New Yorku i u Hamburgu. Mi smo u hamburškoj tvornici prije neka dva mjeseca otišli napraviti selekciju, nakon provedenog postupka javne nabave, a selekciju smo radili iz razloga što nijedan klavir nije u potpunosti isti. U završnoj fazi svaki klavir dobije svog majstora koji na kraju one finese glede batića i svega potrebnog odradi, da bi svaki klavir imao svoju osobnost. Svaki majstor je zadužen za svoj  klavir, tako da iz tog razloga ni jedan klavir ne zvuči isto.“ – objasnio je ravnatelj Kovačević.

„Mi smo imali šest klavira modela C na odabir, ja sam pijanist po struci, ali s obzirom na to da ovdje radi o vrlo vrijednom instrumentu, ne bih se usudio biti taj koji bira klavir. Zbog toga smo poveli profesora Srđana Čaldarovića, profesora Muzičke akademije u Zagrebu, koji itekako ima iskustva sviranja na brojnim koncertnim klavirima, kako Hrvatskoj, tako i izvan nje. Tako da se on u konačnici odlučio za taj jedan koji imamo danas u svom posjedu, mislim da je odradio sjajan posao.“ – rekao je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega.

Vrijednost klavira iznosi 152.408,00 EUR, a od čega je Požeško-slavonska županija osigurala 55.000,00 EUR, Grad Požega 34.300,00 EUR, dok je ostala sredstva osigurala Škola kroz mjere višegodišnje štednje.

„Iskoristit ćemo klavir već kroz manje od mjesec dana jer zbog posjeda ta dva vrijedna instrumenta, Steinway & Sons koncertni klavir model D kojeg imamo od prije te sada novi model C, bit ćemo domaćini Državnog natjecanja komornih sastava. To je prvenstveno velika čast nama, a s druge strane ćemo jako lijepo uprihoditi taj događaj. Osnovna namjena novog klavira je smjestiti ga u Plavu dvoranu Škole, gdje se odvija većina naših sadržaja. Tako ćemo učenicima omogućiti da na svim sadržajima koji se provode u školi, imaju tako vrhunske uvjete kao što imaju kada nastupaju u Koncertnoj dvorani.“ – dodao je ravnatelj Kovačević.

Zvukovne mogućnosti novog klavira predstavit će četiri vrsna pijanista – Srđan Čaldarović, Petar Klasan, Ivan Krpan i Konstantin Krasnitski. 

Ulaz na današnji koncert je besplatan. Malo je teško prognozirati hoće li za sve biti mjesta jer mi u Koncertnoj dvorani imamo 279 sjedećih mjesta, ali za ovu prigodu smo pripremili i 50 sjedećih mjesta na samoj pozornici, gdje ćemo smjestiti naše učenike. To nije tako neuobičajeno u svijetu kada se radi o nekom ozbiljnom koncertu.“ – dodaje ravnatelj.

„Predstavit će se četiri vrhunska pijanista, Srđan Čaldarević koji je sudjelovao u selekciji klavira. Nadalje imamo Konstantina Krasnitskog koji je redovni profesor Osječkog muzičkog studija i veliki pobjednik prve EPTE, dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada koje se na našem području mogla osvojiti. Dva nešto mlađa pijanista koja ćemo imati prilike čuti su Petar Klasan i Ivan Krpan, koji su se također dokazali na međunarodnoj razini. Spomenut ću da nije uobičajeno da na inauguraciji klavira sudjeluje više pijanista, mi smo se odlučili nešto promijeniti i napraviti drugačije, senzacionalnije, vjerujem da će tako na kraju i biti jer smo pozvali četiri vrhunska pijanista. Sve pozivamo na koncert, svi su dobrodošli. Bit će to jedna velika poslastica, rijetko se kad može ovako nešto poslušati u našoj državi, da se više pijanista na jednom mjestu nađe, tko god dođe će uživati i bit će mu čast što je sudjelovao na takvom koncertu.“ – rekao je ravnatelj Kovačević.

U razdoblju od 14. do 17. studenoga održano je 62. Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa  – Županijsko natjecanje komornih sastava. Na natjecanju je sudjelovalo šest komornih sastava, te su svi osvojili prve nagrade.

„Kao i obično kada odlazimo na neka natjecanja, ne vratimo se bez vrijednih nagrada. Ukupno je sudjelovalo šest komornih sastava, predstavljali su našu Školu na natjecanju. Svih šest je osvojilo prve nagrade te su osigurali svoj plasman na prestižno državno natjecanje, kojemu smo mi ove godine i domaćini.” – objasnio je ravnatelj Kovačević.

“Tu je tamburaški nonet, koji svake dvije godine odlazi na to natjecanje, i ne samo da osvajaju prvu nagradu na županijskom već i na državnom natjecanju. Imamo harmonikaški kvintet, puno dua s našim mlađim učenicima, isto tako i sa srednjoškolcima i svi oni su odradili sjajan posao te osvojili prvu nagradu.“ – dodao je ravnatelj Kovačević.

Također je važno spomenuti kako je ovaj vrijedan instrument je još jedna nagrada, prvenstveno učenicima čiji rezultati iz školske godine 2022./2023. Glazbenu školu Požega svrstavaju među najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj.

Imali su 30 predstavnika na Državnim natjecanjima, a osim osvojenih 200-tinjak nagrada na raznim natjecanjima od kojih su najvrjednija 6 Oskara znanja, imaju stipendiste zaklade Marin Čilić i održanih gotovo sto koncerata samo su jedni od rezultata s kojima se diče. Posebno se mogu pohvaliti kako su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od deset mogućih mjesta na upisu iz cijele Hrvatske, tri mjesta zauzeli učenici Glazbene škole Požega. Na samom kraju razgovora, ravnatelj Kovačević pozvao je još jednom sve na današnji koncert.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.