Društvo

Samo nekoliko ulaznica je ostalo za koncert “Ljubav je u Požegi” na Valentinovo

08-02-2023 • 13:42
Rva
Što su sve pripremili za koncert "Ljubav je u Požegi", ali i nakon njega, otkrili su ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović i pjevač Posegane Ivan Karadža prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Već je postala svojevrsna tradicija da svake druge godine za Valentinovo u Gradskom kazalištu Požega bude održan koncert tamburaškog sastava Posegana, a ta se tradicija i ove godine nastavlja. Što su sve pripremili za koncert “Ljubav je u Požegi”, ali i nakon njega, otkrili su ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović i pjevač Posegane Ivan Karadža prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Lijepa tradicija nastavlja se i ove godine, a kada ste održali svoj prvi koncert povodom Valentinova?

„Prije deset godina je nastala Posegana koja odmah u svom imenu aludira na grad iz kojeg potječe. Godine 2016. smo imali zapravo prvi koncert, to je bila nekakva kruna dosadašnjeg rada, izbacili smo album i tog Valentinova smo, pošto su nam pjesme tematski vezane za ljubav, odlučili u suradnji s Gradom organizirati koncert. Nismo znali hoće li to biti prvi i zadnji koncert tada, prošao je lijepo, pa smo nakon tog dana odlučili da ćemo svake dvije godine obilježavati to što smo radili, ali i počastiti naše drage sugrađane, ljude koji nas vole i prate. Imali smo 2016., zatim 2018. godine, tad smo malo odselili iz Požege, bio je to svojevrsni maturalac do Osijeka u Muzej Okusa. Tamo smo imali koncert s Nenom Belanom, a 2020. godine smo imali ponovno u Kazalištu koncert, gdje nam se pridružio Pero Galić, pjevač Opće opasnosti. Onda nas je malo zadesila pandemija 2022. godine, ali evo 2023. ponovno organiziramo i baš se veselimo.“ – rekao je Ivan Karadža.

Imate ljubavni repertoar svojih pjesama, jeste li imali već probe i da li imate i ove godine nekog gosta?

„Jesmo imali smo, aktivni smo bili unazad ovih mjesec do dva dana, vezano za probe i repertoar, pa je sve dogovoreno. Imamo otprilike nešto manje od dva sata pjevanja o ljubavi – sretnoj ili nesretnoj. Bit će naše pjesme te neke obrade koje smo radili unazad deset godina, nama za gušt, ali i publici. Kao goste smo imali Peru Galića, prije tog Nenu Belana. Super nam je bila ideja Big Banda Požega kad su imali koncert s Požežanima, ovaj grad ima jaku glazbenu scenu, amatersku i profesionalnu, mislim da treba dati priliku. Tako nam je na pamet pala Klapa sveti Lovro, odlični dečki i s njima se susrećem i na poslu, ali nisam ih nikad slušao u živo. Bila mi je želja da jednom negdje sviramo i pjevamo, evo sad se to ostvarilo. Ovim putem im se zahvaljujem što će nam biti gosti na ovom koncertu.“ – rekao je Ivan.

Osim gostovanja, spremate nešto zanimljivo i nakon koncerta, o čemu se tu radi i naravno kakva je situacija u ovom trenutku s preostalim ulaznicama?

„Koncert je popraćen i od strane Turističke zajednice Grada Požege koji su odlučili organizirati posjet novootvorenoj Požeškoj kući. Načuo sam da će biti vina i čokolade, pa eto pozivam još jednom sve ljude koji budu na koncertu da nam se pridruže na druženju nakon. Ima još nekolicina karata, nekih tridesetak, tako da tko želi – neka požuri! Mogu ih rezervirati pozivom na telefonski broj Gradskog kazališta Požega, cijena je 7 EUR. Koncert i obilazak Požeške kuće, mislim da je to jedan odličan provod za mlade zaljubljene parove, ali i za one koji su malo stariji i ne više toliko zaljubljeni.“ – objasnio je Ivan.

Gradsko kazalište Požega može se pohvaliti i s osvojenom nagradom Zlatni studio za predstavu „Tena – kronika raspada jedne ljepote“, u čijoj koprodukciji su sudjelovali uz još četiri kazališta.

„Prije svega hvala na čestitkama, to je prva nagrada za Gradsko kazalište Požega koja je medijski toliko popraćena i prepoznata. Zasigurno je to Kazalištu jedan vjetar u leđa, ušli smo u koprodukciju te predstave zajedno s još četiri kazališta, dakle to podrazumijeva da zajedničkim sredstvima financiramo predstavu, tehnikom ili glumcima. Na taj način smo svi koproducenti, a nositelj je Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci. Sama nominacija „Tene“ za nagradu Zlatni studio je već dovoljna kao takva, gdje smo bili u konkurenciji s Kazalištem Komedija i sa Zagrebačkim kazalištem Mladih.”

“Dražen Ferenčina, redatelj „Tene“ je bio u konkurenciji s Krešimirom Dolenčićem, vrhunskim redateljem i Oliverom Frljićem, također poznatim redateljem. „Tena“ je osvojila nagradu, svi smo jako sretni, jedan ponos je u svima nama, nismo naravno svi mogli tu večer otići na dodjelu. Nagradu su preuzeli Zdenko Rečić, ravnatelj Kazališta Vinkovci i redatelj Dražen, ujedno ravnatelj kazališta Gavella. Na tragu te koprodukcije je i nastala ona Mreža Slavonskih kazališta i stvaranje predstava od strane više kazališta. Zaista financijski je to najisplativije, jer svako kazalište i grad zapravo dobiva premijeru, a sama predstava tako duže živi  unutar jednog vremenskog razdoblja.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Osim najavljenog koncerta, ovaj mjesec donosi još programa i zanimljivih predstava.

„Već ovaj vikend 11. veljače s početkom u 20 sati u goste nam dolazi Kazalište Moruzgva s predstavom „Uvijek će nam ostati ljubav“. Vrhunski glumci Dražen Čuček i Jelena Miholjević, no predstava je rasprodana. To je nekako s tim koncertom i predstavom zaokružen program Kazališta za mjesec ljubavi, tako da vjerujem da će Požežani uživati. Za naše najmlađe imamo predstavu „Tri medvjeda i gitara“, to je naš redovni ciklus – Treća je dječja, svake treće subote u mjesecu s početkom u 11 sati. U goste nam dolazi Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka. Mi u ovom mjesecu idemo u susjednu nam Pleternicu i to s predstavom „Zuboland“ gdje igramo za vrtiće i niže razrede osnovne škole. S našom zadnjom predstavom za odrasle „Slučaj maturanta Wagnera“, 23. veljače putujemo u Viroviticu na njihove kazališne susrete.“ – najavila je ravnateljica.

Prošle godine ste započeli obilježavanje Dana požeškog kazališta, nastavlja li se zanimljiv program i ove godine u ožujku?

„Ožujak je već cijeli isplaniran, datumi su dogovoreni i program se zna. Ove godine nastavljamo s obilježavanjem Dana požeškog kazališta, to su drugi po redu. Idejno su krenuli prošle godine, a željeli smo povezati sve te važne datume vezane uz kazalište i konkretno naše kazalište – 10. ožujka svečano je otvoreno Gradsko kazalište Požega 95. godine. Unutar ožujka obilježava se i Svjetski dan kazališta, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva, pa evo mi smo nekako odlučili sve te nama zaista važne datume, uz naravno i Dan grada Požege, povezati u taj jedan naziv „Dani požeškog kazališta“. Tu će isključivo biti domaća produkcija, tako će i Mala škola imati svoju premijeru, imamo i jednu premijeru nove predstave, a bit će tu i dva koncerta. O samom programu ćemo više pričati kad nam prođu sva događanja u veljači. Vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.